Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.11.2017 15:54:55

Vlada sprejela mnenje k predlogu Zakona o spremembi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje k predlogu Zakona o spremembi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju Racunovodja.com Predlagana novela zasleduje dva cilja, in sicer varovanje zdravja in zagotovitev socialne varnosti samozaposlenih oseb.

Vlada je na svoji 155. redni seji, ki je potekala 9. novembra 2017, sprejela Mnenje k predlogu Zakona o spremembi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – skrajšani postopek, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev (prvopodpisani Miha Kordiš).

Predlagana novela zasleduje dva cilja, in sicer varovanje zdravja in zagotovitev socialne varnosti samozaposlenih oseb. S predlaganim ukrepom bi samozaposlenim, ki ne zaposlujejo drugih delavcev (ki bi jih lahko nadomestili v času bolezni), omogočili normalno zdravljenje in počitek. S tem se po mnenju predlagateljev ne bi izboljšala le kakovost (delovnega) življenja in zdravstveno stanje samozaposlenih, ampak bi se zmanjšali tudi javni izdatki odpravljanja posledic okvar zdravja, ki jih povzroča sedanja ureditev. Samozaposlenim osebam, ki ne zaposlujejo drugih delavcev, naj bi v skladu s predlogom zakona Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZZZS) začel izplačevati bolniško nadomestilo v primerih začasne zadržanosti samozaposlene osebe od dela, ki je posledica njene bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, od četrtega dne začasne zadržanosti od dela, ne pa šele z 31. dnem zadržanosti, kot to določa sedaj veljavna ureditev. Postopek uveljavljanja pravice se ne bi spremenil, kar pomeni, da bi samozaposlena oseba še naprej dala vlogo in predložila ustrezna dokazila, vključno z bolniškim listom. Obenem pa predlog zakona določa tudi, da lahko ZZZS nadomestila, ki ga je izplačal samozaposleni osebi, izterja od delodajalca, pri katerem je samozaposlena oseba v času začasne zadržanosti od dela opravljala delo na podlagi pogodbe civilnega prava v nasprotju z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1), s čimer bi delodajalce odvračali od tega, da bi pravico do bolniškega nadomestila iz ZZZS uporabili za spodbujanje prisilnega samozaposlovanja.

Predlagatelji menijo, da zakon ne bo imel finančnih posledic na državni proračun. Finančne posledice za zdravstveno blagajno za izplačilo bolniških nadomestil se ocenjujejo na približno 10 milijonov eurov letno od leta 2019, ob čemer navajajo, da so samozaposlene osebe lansko leto plačale 111,9 milijonov eurov prispevkov za zdravstveno zavarovanje.

Vlada v zvezi s predlagano spremembo začetka prejemanja nadomestila zaradi začasne nezmožnosti za delo v breme ZZZS s sedanjega 31. dne na 4. dan zadržanosti za samozaposlene osebe, ki ne zaposlujejo drugih delavcev, ugotavlja, da gre za sistemsko vprašanje. S predlaganim ukrepom skrajševanja obdobja izplačevanja denarnega nadomestila zaradi začasne nezmožnosti za delo v breme delodajalca se posledično zmanjšujejo pravice do zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Krajše obdobje izplačevanja nadomestila v breme delodajalca, samozaposlene osebe ali družbenika bi pomenila širitev te pravice v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Glede na omejena sredstva za obvezno zdravstveno zavarovanje bi to posledično pomenilo, da bi se morale bistveno krčiti zdravstvene storitve, ki so pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, bodisi njihov obseg bodisi vrste (npr. opustitev uvedbe novih zdravstvenih storitev ali metod zdravljenja, novih zdravil, novih medicinskih pripomočkov).

V zvezi s predlaganim drugim odstavkom 93. člena pa Vlada Republike Slovenije dodaja, da je zapis določbe v očitnem nasprotju z namenom predlagatelja. Iz predlagane določbe namreč izhaja, da naj bi se pravna ali fizična oseba, pri kateri je samozaposlena oseba iz tretjega odstavka 29. člena tega zakona v času prejemanja nadomestila za začasno zadržanost od dela opravljala delo na podlagi pogodbe civilnega prava v nasprotju z zakonom, ki ureja delovna razmerja, morala zavodu povrniti znesek nadomestila za obdobje, ki ga določa ta zakon.

V skladu z 28. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) ima zavarovanec pravico do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela. Če samozaposlena oseba v času prejemanja nadomestila opravlja delo, kot je to navedeno v predlagani določbi, dejansko ni zadržana od dela in posledično ni upravičena do nadomestila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. V skladu s 35. členom ZZVZZ zavarovanec ni upravičen do nadomestila med začasno zadržanostjo od dela, če v tem času opravlja pridobitno delo.

Vlada RS predlagane spremembe ne podpira, saj meni, da ne zasleduje zastavljenih ciljev. Prav tako mora biti sprememba rezultat konstruktivnega socialnega dialoga in doseženega najširšega soglasja socialnih partnerjev. Ob tem dodajamo še, da je treba k tovrstnim vprašanjem pristopiti sistematično ter vprašanje preučiti z vidika posledic za gospodarstvo in tudi z vidika socialne pravičnosti ter preveriti finančno vzdržnost predlagane spremembe.

Vir: MZ

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

3.7.2020 14:45:41:
Koledar poročanja - julij 2020

2.7.2020 19:13:15:
Predvidena odložitev rokov za poročanje o čezmejnih aranžmajih

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

2.7.2020 15:21:02:
Najpogostejša vprašanja in odgovori glede odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja

1.7.2020 15:17:31:
Ali se plačilo računa z bonom šteje za plačilo z gotovino in ga je treba davčno potrditi preko davčne blagajne?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT