100si

Vpisano: 12.3.2020 16:35:41

V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Vlada je na seji, ki je potekala 12. 3. 2020, sprejela sklep, s katerim se bo prepovedalo zbiranje ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter na univerzah.

Izjema so vzgojno-izobraževalne ustanove, ki delajo z mladostniki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ki jih v te ustanovo napoti sodišče. Minister za zdravje Aleš Šabeder bo za podrobnejšo izvedbo tega sklepa, vključno s trajanjem prepovedi, izdal odredbo. Z ukrepom naj bi zmanjšali tveganje razširjanja te nalezljive bolezni v Sloveniji. Zaprtje šol je predvideno od 16. do 29. marca 2020. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo priporoča, da šole za jutrišnji dan prilagodijo svoje aktivnosti in jih organizirajo na prostem, tam, kjer lahko, pa svetuje, da otroci že z jutrišnjim dnem ostanejo doma.

V skladu z navodili NIJZ bodo posamezni vrtci in šole lahko imeli organizirano varstvo, vendar samo za nujne primere oziroma za otroke tistih staršev, ki so zaposleni v službah, nujnih za delovanje.

Da bi ohranili delovna mesta zaradi razmer na trgu, ki so in bodo nastale kot posledica izbruha koronavirusa, je vlada 12. 3. 2020 sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. Ključni cilj je v delovnih razmerjih zadržati čim več ljudi, ohraniti njihove pravice in s tem zmanjšati pritisk na odprto brezposelnost, na drugi strani pa olajšati položaj delodajalcem, saj se posledice virusa že kažejo v slovenskem gospodarstvu, je poudarila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer.

Staršem, ki bodo zaradi varstva otrok v prihodnjih dneh ostali doma, pripada 50-odstotno nadomestilo, je pojasnila ministrica. Podlaga za to že obstaja v Zakonu o delovnih razmerjih, ki določa, če delavec ne more opravljati dela zaradi višje sile, si v tem primeru delodajalec in delavec tveganje delita, saj je breme nadomestila nižje kot v drugih primerih, in sicer znaša polovico plačila, do katerega bi bil sicer delavec upravičen, če bi delal, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače.

Vir: Vlada Republike Slovenije
Vzpostavljeno iz www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=11194