100si

Vpisano: 18.9.2007 12:45:01

Zaposlitev Slovencem prinaša manjše zadovoljstvo v primerjavi z ostalimi Evropejci. Več kot četrtina (27,3 %) se jih boji, da bodo v prihodnjih treh mesecih izgubili službo

Delovne razmere v Sloveniji so v marsikaterem pogledu primerljive z razmerami v državah članicah nekdanje petnajsterice (EU 15), je sporočilo, ki ga bodo predstavniki Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer (Eurofound) na podlagi rezultatov vseevropske ankete prenesli slovenskim sogovornikom. Obenem bodo slednje opozorili tudi na nekaj izzivov, s katerimi se bodo morali spoprijeti v bližnji prihodnosti, kot sta način organizacije dela in zdravje zaposlenih.

Opravljena anketa je pokazala, da imajo Slovenci reden delovni čas. In sicer večina zaposlenih v Sloveniji dela 5 dni v tednu med 9. in 17.uro. V primerjavi z zaposlenimi v nekdanji petnajsterici držav EU in 12 novih državah članicah v povprečju več Slovencev pri delu uporablja računalnik, elektronsko pošto in internet. Skoraj 9 od 10 Slovencev (87,2 %) preživi glavnino delovnega dne v prostorih podjetja, kar je občutno višji odstotek od povprečja v EU 15 in EU 12. Način organizacije dela in delovne naloge v Sloveniji so podobne kot v starih državah članicah, še posebno glede obsega ponavljajočih se zadolžitev, rotacije delovnih nalog in neposrednega stika s strankami. Velja tudi, da se je veliko Slovencev (38,0 %) v preteklih 12 mesecih udeležilo izobraževanja na delovnem mestu. Povprečje Slovenije je višje tako v primerjavi z EU 15 (27,3 %) kot tudi z EU 12 (25,6 %).

„Delovne razmere v Sloveniji so v marsikaterem pogledu primerljive z razmerami v državah nekdanje petnajsterice“, je dejal direktor te evropske fundacije Jorma Karppinen. „Če bodo predstavniki slovenskih oblasti in socialni partnerji želeli izkoristiti ugodne razmere in ohraniti konkurenčnost, pa se bodo morali spoprijeti z izzivi, ki jih povzročajo visoka intenzivnost dela, nizka stopnja avtonomije pri delu in zdravstvene težave“, je dodal Karppinen.

Raziskava fundacije je pokazala, da velika večina zaposlenih v Sloveniji dela zelo hitro in se pri izvajanju nalog spoprijema s težavnimi časovnimi roki. Tri četrtine delavcev (75,2 %) meni, da delo opravljajo hitro, kar je več kot v EU 15 (61,1 %) in EU 12 (51,5 %). Prav tako je ocena stopnje intenzivnosti dela ena najvišjih v Evropi.

Slovenci poročajo tudi o zdravstvenih težavah, ki jih povzroča delo. Skoraj vsak drugi zaposleni poroča o bolečinah v hrbtenici (45,9 %), četrtina (25,7 %) ima pogoste glavobole, štirje delavci od desetih (38,2 %) pa trpijo zaradi bolečin v mišicah. Povprečja v EU 15 so občutno nižja (21,1 %, 13,1 % in 13,4 %).

Zaposlitev Slovencem prinaša manjše zadovoljstvo v primerjavi z ostalimi Evropejci. Več kot četrtina (27,3 %) se jih boji, da bodo v prihodnjih treh mesecih izgubili službo. Malo manj kot tretjina (30,6 %) jih meni, da so za svoje delo zelo dobro plačani. Omenjeni rezultati morda pojasnjujejo, zakaj je manj kot tri četrtine vprašanih (71,6 %) zadovoljnih ali zelo zadovoljnih z delom, kar je nižji odstotek kot v EU 15 in sosednjih državah.

Več informacij o poročilu in opravljeni raziskavi Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer v Sloveniji je na voljo na spletni strani: www.eurofound.europa.eu/events/visits.htm
Vzpostavljeno iz www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=1836