100si

Vpisano: 19.10.2009 16:44:14

Cepljenje proti novi gripi

Vlada se je na redni seji, 15. oktobra 2009, seznanila z informacijo o izvajanju aktivnosti in ukrepov v zvezi s pandemsko gripo. Sklenila je, da je cepivo proti pandemski gripi za posameznika brezplačno, osebe, ki se bodo cepile, pa bodo poravnale le strošek storitve cepljenja, ki znaša 7 EUR.

V Sloveniji do 5.10.2009 beležimo 263 potrjenih primerov okužbe z virusom A H1N1. Številka je podcenjena, saj od 1.9.2009 dalje vsakega posameznega primera ne potrjujemo z laboratorijskim testom, ampak spremljamo razširjenost virusa gripe v populaciji.

Vsi do sedaj oboleli za pandemsko gripo so ozdraveli, pri vseh je bolezen potekala v blažji obliki, nihče do sedaj ni bil hospitaliziran.

V jesenskih in zimskih mesecih lahko pričakujemo znatno povečanje števila zbolelih za pandemsko in sezonsko gripo. Po do sedaj znanih podatkih predvidevamo, da bodo pogosteje obolevali mlajši odrasli in otroci.

Slovenija je na pandemijo gripe dobro pripravljena. Razpolagamo z dovolj velikimi zalogami protivirusnih zdravil in naročenega cepiva. Vlada je v državnem proračunu že zagotovila sredstva za nakup cepiva, to pa bo za posameznika brezplačno. Osebe, ki se bodo cepile, bodo poravnale le strošek storitve cepljenja, ki znaša 7 EUR.

Priporočila v zvezi s cepljenjem za začetno obdobje postopnih dobav cepiva je pripravil Inštitut za varovanje zdravja, potrdila pa ga bo skupina medicinskih strokovnjakov. Cepljenje bo najprej priporočeno zdravstvenim delavcem in kroničnim bolnikom, cepivo pa bo kasneje postopno na voljo tudi predstavnikom ključnih javnih služb in vsem zdravim državljanom.

Cepljenje za zdravstvene delavce, ki bo potekalo znotraj zdravstvenih zavodov, se bo pričelo v zadnjem tednu oktobra, cepljenje za kronične bolnike se bo začelo v novembru in bo organizirano v cepilnih centrih zdravstvenih domov in v Zavodih za zdravstveno varstvo.

Še vedno velja, da je ravnanje skladno z dobro higiensko prakso in upoštevanje nasvetov o tem, kako naj preventivno ravnamo, ključno za omejevanje oz. upočasnitev širjenja okužbe ter za preprečevanje vseh okužb, ki se širijo kapljično in so v tem času pogoste.

Ažurne informacije o novi gripi in cepljenju so javnosti dosegljive na spletni strani nove gripe www. ustavimo-gripo.si, ki deluje v okviru nacionalne kampanje Ustavimo gripo.

Vir: UVI




Vzpostavljeno iz www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4167