Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Premier danes z delodajalci

Čas: 29.11.2008 0:39:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 29. novembra (STA) - Vlada se bo danes v Ljubljani sestala s predstavniki delodajalskih organizacij. Gre za prvo od dvostranskih srečanj s socialnimi partnerji, po katerih se bo po besedah premiera Boruta Pahorja začel razširjeni socialni dialog, s katerim bodo iskali rešitve v času "gospodarske negotovosti".

Današnji pogovor s predstavniki delodajalcev, na katerem bodo sodelovali tudi ministri krizne skupine, bo informativne narave, je po četrtkovi seji vlade napovedal Pahor. Vlada bo delodajalcem predstavila svoje ambicije in usmeritve ter nekaj svojih vprašanj, delodajalci pa naj bi predstavili svoja pričakovanja v času gospodarske negotovosti. Vlada bo delodajalce zaprosila, naj svoja pričakovanja zapišejo v posebnem memorandumu.

Delodajalci sestanek pozdravljajo. "Je že kar skrajni čas, da neposredno od nas sliši, kako ocenjujemo trenutno stanje v slovenskem gospodarskem prostoru in kakšni so naši predlogi za pomoč gospodarstvu," pravi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič. Po njegovih besedah s pomočjo gospodarstvu ne bi pomagali samo lastnikom, ampak predvsem ohraniti delovna mesta. Kot pravi Hribar Milič, bi bile potrebne spremembe delovnopravne zakonodaje, pri davkih in stroških dela, čim prej pa bi bilo treba zagotoviti, da bodo banke podjetjem spet omogočale posojila.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je izrazil upanje, da bo premier prisluhnil njihovim predlogom, med drugim o potrebi po novem socialnem sporazumu. Poleg tega si želi, da bi Pahor vrnil socialni dialog na raven, na kateri je pred leti že bil, da se ne bo dogajalo, da bodo zakoni, ki bi jih moral Ekonomsko socialni svet (ESS) obravnavati, tega obšli. Združenje delodajalcev ima že pripravljen nabor ukrepov za povečanje prožne varnosti ter predloge ostalih ukrepov.

Igor Antauer iz Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije pričakuje, da bodo skupaj "našli rešitve za izhod iz krize, ki bodo v korist vsem". Po njegovem bi morali narediti "krizni pakt, v katerem določili minimalne pravice, na katere pristajamo", saj da sedaj "ni čas za velike socialne sporazume in enoletna pogajanja".

Vlada se bo s predstavniki sindikatov sestala v petek, 5. decembra, in jih seznanila z nekaterimi svojimi namerami na trgu dela. Prisluhnila bo njihovim kritikam in predlogom in ter jih prav tako zaprosila, da svoja pričakovanja zapišejo v posebnem memorandumu.

V tretjem tednu v decembru se bo vlada po Pahorjevih napovedih sestala še s predstavniki starejših, mlajših in predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Premier želi, da bi v socialnem dialogu sodelovala tudi skupnost slovenskih univerz in Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Razširjeni socialni dialog se bo začel takoj po bilateralnih pogovorih s socialnimi partnerji, trajal pa bo, "dokler ne bo Slovenija ocenila, da je premagala čas gospodarske negotovosti", je dejal Pahor. Vlada se je za razširjeni socialni dialog - ESS sicer ne nameravajo spreminjati - odločila zato, ker je "samo z nenehnimi pogovori in iskanjem kompromisov mogoče premagovati negotovosti, ki so pred nami".

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 29.11.2008:
00:39: Premier danes z delodajalci

04:00: Danes prva smuka na Rogli in Krvavcu

09:24: Kosmina za Večer o Istrabenzovem dezinvestiranju

09:14: Izimobil z višjimi prihodki in dobičkom

10:03: V Radljah ob Dravi nove poslovne cone na 10 hektarjih zemljišč

10:00: Slovensko predstavništvo Sonyja previdno pri napovedih

14:20: Odločitev o spremembah v Kadu in Sodu v prihodnjih dneh

14:05: Pahor napovedal pomoč zdravemu delu gospodarstva v času krize

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde