Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Kosmina za Večer o Istrabenzovem dezinvestiranju

Čas: 29.11.2008 9:24:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Foto Foto servis

Predsednik nadzornega sveta Istrabenza Janko Kosmina.
Arhiv STA

Kot je Kosmina povedal v pogovoru za Večer, časa za dezinvestiranje ni ravno veliko. Poiskati bo treba ustreznega kupca in svetovalca, o morebitni prodaji pa bo na koncu odločil nadzorni svet. Ali pa morda celo skupščina, odvisno od tega, ali bo paket večji od 25 odstotkov sredstev družbe, je pojasnil.

Nadzorni svet Istrabenza po Kosminovih besedah konkretnih rokov sicer ni postavil, računa pa, da bi v prvih treh mesecih oz. najkasneje do aprila prihodnjega leta morali imeti odgovore na to. "Upanje je tudi, da se bo trenutna finančna kriza do takrat omilila in da bodo banke lahko ponovno odprle kreditni potencial," je poudaril.

Istrabenz po Kosminovih besedah ne propada, temveč se bori s problemi, ki jih mora rešiti. "Istrabenz bo prav gotovo ostal in nadaljeval delovanje, morda z nekoliko manjšim obsegom svojega poslovanja, a prepričan sem, da bo ostal," je zatrdil.

Odstop Toneta Turnška iz nadzornega sveta Istrabenza je za Kosmino nerazumna odločitev, saj nadzorniki niso sprejeli predloga za prodajo Droge Kolinske in Petrola, temveč so upravo le pooblastili za nadaljevanje pogovorov o možnem interesu za nakup teh dveh naložb.

"Na tej seji nismo sprejeli nobenega sklepa o prodaji. Zatiskati si oči pred Istrabenzom, preobremenjenim z bančnimi krediti, pa je zatiskanje oči pred problemom, ki ga je treba rešiti. Druge rešitve, kot je prodaja dela premoženja, za zdaj ne vidim," pravi prvi Istrabenzov nadzornik.

Glede Petrolove napovedi zamenjave nadzornega sveta na naslednji izredni skupščini Istrabenza v decembru je Kosmina dejal, da je argument Petrola, da nimajo svojega predstavnika v nadzornem svetu, ki bi zastopal njihove interese, napačen, saj "nadzorni svet po imenovanju ne predstavlja nikogar, ampak zgolj samega sebe. Odgovoren je za nadziranje vodenja poslov družbe".

Kosmina trdi, da "ne bo jokal", če ga bodo na decembrski skupščini Istrabenza "odrezali". "Konec koncev je minilo 42 let, odkar sem prvič prestopil Istrabenzov prag. Nisem utrujen, naveličan pa sem že," je dejal.

V odnosih Istrabenza s Petrolom so bili po Kosminovih pojasnilih vedno problemi. Čeprav Istrabenz ne trguje več z naftnimi derivati, je še vedno zanimiv, tako Kosmina, morda kot naložba. "Zakaj Petrol hoče prevzeti Istrabenz, mi ni jasno. Razen če morda želi tako zaključiti svoje zgodovinske napore za pokoritev Istrabenza?"

Prodajo naftne dejavnosti družbi OMV je Kosmina označil kot napako. Po prodaji se je Istrabenz pospešeno začel spreminjati v finančni holding, kar danes je. V smernicah strateškega razvoja skupine Istrabenz do 2007 je bilo zapisano, da se bo naftna dejavnost razvijala in širila na trgih nekdanje države. To se ni zgodilo, je spomnil Kosmina.

Kot je pojasnil, je uprava v letu 2004 nadzornemu svetu predlagala prodajo zaradi grožnje OMV, ki je želel prevzeti strateško vodenje v skupni naftni družbi. Nadzorniki so predlog uprave podprli, tudi Kosmina je glasoval za. "Napovedal pa sem, da je to zelo pomembna strateška odločitev, saj se Istrabenz s tem odreka svoji glavni dejavnosti, kar bo imelo vsestranske negativne posledice. Očitno sem imel prav," je še dejal.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 29.11.2008:
00:39: Premier danes z delodajalci

04:00: Danes prva smuka na Rogli in Krvavcu

09:24: Kosmina za Večer o Istrabenzovem dezinvestiranju

09:14: Izimobil z višjimi prihodki in dobičkom

10:03: V Radljah ob Dravi nove poslovne cone na 10 hektarjih zemljišč

10:00: Slovensko predstavništvo Sonyja previdno pri napovedih

14:20: Odločitev o spremembah v Kadu in Sodu v prihodnjih dneh

14:05: Pahor napovedal pomoč zdravemu delu gospodarstva v času krize

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde