Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Pahor napovedal pomoč zdravemu delu gospodarstva v času krize

Čas: 29.11.2008 14:05:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Foto Foto servis

Predsednik vlade Borut Pahor se je sestal s predstavniki delodajalcev.
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, predsednik Delavske zveze pri SD Miloš Pavlica in premier Borut Pahor.

Kot je po današnjem srečanju vlade s predstavniki delodajalskih organizacij dejal Pahor, pa bo država pomagala delavcem, ki bodo v teh podjetjih izgubili delo, in sicer s preizobrazbo, tako da se bodo lahko zaposlili na delovnih mestih z višjo dodano vrednostjo.

Pahor je še dejal, da je današnje srečanje uvodno dejanje razvojnega sporazuma oz. dialoga, ki bo potekal v prihodnjem obdobju, v njem pa bodo poleg vlade in delodajalcev vključeni še sindikati, predstavniki starejše in mlajše generacije, predstavniki kmetov, univerz in Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Ta dialog se bo nadaljeval, dokler partnerji ne bodo ugotovili, da je gospodarska negotovost premagana, je napovedal premier.

Predsednik vlade Pahor je tudi dejal, da bo vlada na prihodnji seji v četrtek sprejela nove ukrepe za boj proti posledicam finančne krize, eden izmed ukrepov pa je nova uredba, povezana s kreditiranjem gospodarstva in prebivalstva s strani bank. Zato bo vlada pripravila nov podzakonski akt, ki naj bi ga v sredo obravnaval tudi parlamentarni odbor za finance. Ta ga bo pred vladnim sprejemom obravnaval, ker želi vlada dobiti tudi poglede opozicije s tega področja, je dejal Pahor in napovedal, da bo vlada podobno ravnala tudi pri drugih podzakonskih aktih, zlasti na finančnem področju.

Minister za razvoj in evropske zadeve ter vodja vladne krizne skupine Mitja Gaspari je poudaril, da bo vlada s podzakonskimi akti bankam omogočila kreditiranje in jih k temu spodbudila. Ukrepi, ki so bili sprejeti in še bodo sprejeti, bodo bankam omogočili normalno delovanje. Zato ni razlogov za zaskrbljenost, je poudaril Gaspari. Ob tem je dejal, da ima vlada na razpolago tudi nekaj drugih mehanizmov za servisiranje gospodarstva, in sicer preko SID banke.

Gaspari ni želel ugibati, katera podjetja bi lahko ostala brez državne pomoči oz. katere panoge bi lahko bile najbolj na udaru. Dejal pa je, da ima slovensko gospodarstvo številne dobre blagovne znamke, ki so zdaj v težavah zaradi finančne krize, tistim družbam, ki imajo razvojne možnosti, pa bo država pomagala.

Delodajalci so podprli napore vlade in pozdravili razvojni dialog, pri čemer so napovedali, da bodo - kot so se dogovorili s premierom - uskladili poglede na trenutne razmere in vladi predlagali ukrepe, ki bi jih ta lahko sprejela za spodbudo gospodarstvu. Predstavniki delodajalcev so tudi ocenili, da so olajšave pri investicijah in davku na delo pozitiven ukrep.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Zdenko Pavček je ob tem za STA dejal, da so delodajalci premiera Pahorja opozorili na večjo dejavnost gospodarske diplomacije, ki bi podjetjem morala olajševati prodore na tuje trge. Kot je dejal, je premier Pahor zagotovil, da bo vlada dala večji poudarek temu vprašanju, kot je bilo to doslej oz. da se bodo okrepil gospodarski del na veleposlaništvih v državah, ki so ključni gospodarski partnerji slovenskih podjetij.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 29.11.2008:
00:39: Premier danes z delodajalci

04:00: Danes prva smuka na Rogli in Krvavcu

09:24: Kosmina za Večer o Istrabenzovem dezinvestiranju

09:14: Izimobil z višjimi prihodki in dobičkom

10:03: V Radljah ob Dravi nove poslovne cone na 10 hektarjih zemljišč

10:00: Slovensko predstavništvo Sonyja previdno pri napovedih

14:20: Odločitev o spremembah v Kadu in Sodu v prihodnjih dneh

14:05: Pahor napovedal pomoč zdravemu delu gospodarstva v času krize

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde