Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Na odločitev o okoljevarstvenem dovoljenju čaka 95 podjetij

Čas: 30.11.2008 9:14:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 30. novembra (STA) - V Sloveniji je 166 zavezancev, ki izvajajo dejavnost ali imajo naprave, s katerimi lahko povzročijo večje onesnaženje okolja, in morajo zato pridobiti IPPC okoljevarstveno dovoljenje. Agencija RS za okolje (Arso) je doslej izdala 62 dovoljenj, devet vlog je bilo zavrnjenih oz. zavrženih, 95 zavezancev jih na odločitev Arso še čaka.

Med podjetji, ki na odločitev Arso še čakajo, je tudi koroško podjetje MPI Reciklaža iz Žerjava v občini Črna na Koroškem, ki mora IPPC dovoljenje pridobiti za napravo za taljenje svinca. Kljub temu da je podjetje, ki je v lasti Tovarne akumulatorskih baterij TAB Mežica, v zadnjih letih vložilo veliko sredstev v ekološko sanacijo podjetja, pa se okoliški prebivalci bojijo dodatnega onesnaževanja okolja, ki je degradirano zaradi večstoletnega rudarjenja v rudniku svinca in cinka.

Prebivalce moti predvsem dejstvo, da je v predvidenem okoljevarstvenem dovoljenju navedenih 200 ton predelanih odpadkov z vsebnostjo svinca dnevno kot najvišja možna zmogljivost podjetja. V MPI Reciklaža, ki zdaj dnevno predela okoli sto ton odpadkov, zatrjujejo, da količin ne bodo povečevali. Kljub temu se prebivalci bojijo dodatnega onesnaževanja okolja, tudi glede na to, da država financira izvajanje 15-letnega sanacijskega programa za Zgornjo Mežiško dolino, v okviru katerega je temeljni cilj zmanjšati vsebnost svinca v krvi otrok.

V času javne razgrnitve dokumentacije za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za podjetje MPI Reciklaža so svoje pripombe septembra letos podali posamezni krajani in predstavniki civilne iniciative iz Črne na Koroškem, Krajevna skupnost Žerjav, skupina kmetov, ki ugovarja izdaji dovoljenja, in občina Črna, ki je zahtevala status stranke v postopku izdaje dovoljenja. Ker občina nima nepremičnin ali sedeža na vplivnem območju naprave, Arso občini ni priznal statusa stranke v postopku, črnjanski občinski svetniki pa bodo na izredni seji v ponedeljek odločali o možnosti pritožbe na odločitev Arso.

Kot pojasnjujejo na Arso, v primeru, da ne bo kakšne pritožbe v postopku izdaje dovoljenja podjetju iz Žerjava, je izdajo okoljevarstvenega dovoljenja pričakovati do konca letošnjega leta oziroma najkasneje januarja prihodnje leto.

Cilj evropske direktive o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja okolja IPPC (Integrated Pollution Prevention and Control) iz leta 1996 je preprečiti in nadzorovati industrijske emisije v zraku, vodi in tleh, pa tudi hrupa in vibracij. Podjetja, ki so med zavezanci za pridobitev dovoljenja, so s področja energetike, proizvodnje in predelave kovin, nekovinske industrije, sem spadajo tudi podjetja prehrambene in kemične industrije ter podjetja za ravnanje z odpadki.

Slovenija bi morala IPPC dovoljenja vsem zavezancem izdati do 30. oktobra 2007. Ker se to ni zgodilo, je Evropska komisija Sloveniji in še osmim drugim državam EU maja letos poslala prvi opomin.

Kot so v zvezi s tem STA pojasnili na Arso, je postopek izdaje dovoljenj kompleksen in zahteven. Slovenija je evropsko direktivo za to področje v svojo zakonodajo prenesla razmeroma pozno, pri čemer je bilo po navedbah Arso potrebno spremeniti 70 predpisov. Dolgotrajnost postopka je v nekaterih primerih tudi posledica vstopa strank v postopke in, kot navajajo na Arso, "namernim zavlačevanjem", poleg tega morajo stranke pogostokrat vloge dopolnjevati.

Po podatki, ki jih na spletni strani objavlja Arso, je med koroškimi podjetji IPPC dovoljenje doslej pridobila Paloma Tovarna lepenke s Prevalj, in sicer novembra lani. Dovoljenje morajo pridobiti še Metal Ravne, Livarna Vuzenica, Abrasiv Muta, TAB Mežica za dve napravi, rejec perutnine Hedl Jože iz Spodnje Vižinge v občini Radlje ob Dravi in omenjeno podjetje MPI Reciklaža.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 30.11.2008:
06:00: Trgovinski primanjkljaj pri agroživilskih proizvodih se povečuje

09:16: V Žalcu bodo uredili Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva

09:14: Na odločitev o okoljevarstvenem dovoljenju čaka 95 podjetij

08:58: Spem ustanovil investicijski sklad, ki bo investiral v kreativna podjetja

10:00: Gospodinjstva za komunikacije porabijo šest odstotkov dohodkov

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde