Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Sindikati v petek k Pahorju brez predhodnih usklajevanj (dopolnjeno) z izjavami sindikatov ZSSS, Solidarnost in Alternativa

Čas: 1.12.2008 14:39:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 1. decembra (STA) - Sindikati na petkov sestanek pri premieru Borutu Pahorju prihajajo brez predhodnih usklajevanj. Vodje sindikatov Pergam, Neodvisnost in KS 90 od sestanka sicer pričakujejo konkretiziranje napovedi o okrepljenem socialnem dialogu, hkrati pa opozarjajo, da vlada ne bi smela uvajati ukrepov brez dogovora med socialnimi partnerji.

"Sindikati se na petkov sestanek s premierom slabo pripravljajo," je na skupni novinarski konferenci omenjenih sindikalnih central, ki je bila danes v Ljubljani, dejal predsednik KS 90 Boris Mazalin. Po njegovih besedah so se njihova mnenja vedno razlikovala, a so jih soočali v medsebojnih razpravah. Tako se tudi pred petkovim sestankom niso dogovarjali o strateških vidikih sindikalnega gibanja v Sloveniji, je povedal Mazalin.

Mazalin od Pahorja pričakuje, da bo jasno povedal, kaj si predstavlja pod okrepljeno socialno partnerstvo za čas krize. "Ali bo to samo amortizer za socialni mir ali pa se bo položaj delavcev, ki je zelo pereč, dejansko spremenil," je dejal. Dodal je, da morajo biti zelo previdni v razpravah o prispevkih ter spremembah v zdravstvenem in pokojninskem sistemu. Meni tudi, da je čas za uresničitev ideje iz socialnega sporazuma, naj se oceni možnost za uveljavitev posebnih skladov za zavarovanje v primeru brezposelnosti.

Predsednik KNSS Neodvisnost Drago Lombar upa, da se bo s petkovim sestankom socialni dialog vrnil na raven izpred let. Meni, da ukrepi, kot so sprememba delovnopravne zakonodaje za večjo prožnost ali spremembe plačne politike, brez socialnega dialoga ne bodo možni.

Glede napovedi premiera, da bo pomoči deležen le zdravi del gospodarstva, ne pa tudi podjetja, ki so bila že pred finančno krizo v težavah, Lombar pravi, da podjetja, ki dobro poslujejo, pomoči ne potrebujejo, jo pa "podjetja, ki so v nekoliko slabši kondiciji, a imajo perspektivo in bi lahko s pomočjo preživela," je prepričan Lombar.

Po mnenju predsednika Pergama Dušana Rebolja bi se morala vlada pri ukrepih preusmeriti z bank na podjetja. Pričakuje tudi, da bo bolj odločno intervenirala z dokapitalizacijami in omogočanjem ugodnih kreditov, še posebej pri tistih, ki so v lasti Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod). Vodstvi paradržavnih skladov po njegovem mnenju ne delata strokovno.

Rebolj predlaga začasni moratorij na odpuščanje, "dokler se ne vidi, v katero smer gredo predlogi vlade", vlado pa poziva tudi k ukrepanju zoper slabšanje pogojev dela in inšpekcijske službe k ugotavljanju kršitev zakona od delovnih razmerjih. Predlaga tudi, naj vlada krije razliko med 36- in 40-urnim delavnikom, in sicer z davčnimi olajšavami.

Prepričan je, da je treba razbremeniti gospodarstvo, saj da je to mnogo bolje kot povečan obseg socialnih transferjev ter tudi pogoj za dvig plač, posledično pa večjo produktivnost in inovativnost. Zavzema se za dvig splošne olajšave na raven minimalne plače in za razbremenitev srednjih kadrov s spremembo dohodninske lestvice.

Glede predloga ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, da bi znižali prispevno stopnjo za delodajalce, razliko pa krili iz proračuna, Rebolj pravi, da morajo biti ukrepi za razbremenitev celoviti in usklajeni. Razprave o spremembi pri prispevkih ne zavrača, a pod pogojem, da se predstavi točno bilanco stanja blagajn, ki da bodo ob večjem odpuščanju mnogo bolj obremenjene, da se socialne transferje izloči iz pokojninskega sistema in da se sredstva Kada prenese na zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje.

Mazalin je povedal, da je predlog še na ravni ideje, da pa se zavzemajo za samostojnost blagajn in ostro nasprotujejo, da bi vlada razpolagala z zbranimi prispevki in zabrisala mejo med prispevki in davki.

Po Lahovnikovih besedah je treba najprej preveriti, koliko manevrskega prostora je v proračunu na razpolago. To bi bil eden izmed možnih ukrepov, ki jih vlada proučuje in jih bo predhodno usklajevala s socialnimi partnerji, je dejal. Kot je še pojasnil za STA, je "z vidika stabilnosti pokojninskega sistema ta predlog nevtralen, saj bi delni izpad prispevkov pokrila neposredno država, zato je tudi povsem neutemeljeno govoriti o kakršnemkoli razkroju sistema". Predlog je mišljen kot začasen ukrep za čas finančne krize, tudi še ni jasno, ali bi šlo za odpis dela prispevkov podjetjem ali samo za odložitev dela prispevkov na čas po krizi.

Da se sindikati glede petkovega sestanka niso usklajevali so potrdili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Solidarnosti in Alternativi. Generalni sekretar Alternative Zdenko Lorber pravi, da glede na vabilo predsednika vlade tudi ni mišljeno, da bi predstavili skupna stališča, da pa se bodo sindikati ponovno usklajevali, ko bodo sestavljali memorandum s skupnimi stališči. Podobno tudi generalni sekretar solidarnosti Pungeršič pravi, da bodo predstavili vsak svoje stališče, da pa bodo sodelovanje okrepili po petkovem sestanku. Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da bodo predstavljali svoja stališča, da pa se bodo spet usklajevali, ko bo prišlo do pogajanj o konkretnih ukrepih.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 1.12.2008:
09:04: Privatizacijska komisija NKBM zavrača očitke glede domnevne korupcije

10:46: Indeksa na Ljubljanski borzi teden začela z rastjo

10:21: Kryžanowski v Financah o povezovanju z Istrabenzom

12:29: Za hotel Bellevue prispele štiri nezavezujoče ponudbe

13:51: V Mariboru srečanje gospodarstvenikov in raziskovalcev

13:48: Sindikati v petek k Pahorju brez predhodnih usklajevanj

13:24: Naftni derivati opolnoči ponovno cenejši

13:18: Ljubljanska borza: Indeksa teden začela s padcem (krajše)

12:57: Izbor inovativnega mladega kmeta kot spodbuda k inovativnosti

14:49: Sod sprejel ponudbo Siringe za delnice Lesnine

14:49: Ljubljanska borza: Indeksa teden začela s padcem (daljše)

14:39: Sindikati v petek k Pahorju brez predhodnih usklajevanj (dopolnjeno) z izjavami sindikatov ZSSS, Solidarnost in Alternativa

14:25: Droga Kolinska v devetih mesecih z 280 milijoni evrov prihodkov

15:37: Revoz zaradi nizke prodaje še zmanjšuje proizvodnjo

15:31: Proizvodna dejavnost v območju evra novembra še slabše kot pričakovano

15:16: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

16:35: Selškova v času krize ostaja realno optimistična

16:32: Lastniki Palome zavrnili predlagano dokapitalizacijo

16:15: Radič: Države naklonjene načrtu Bruslja, a si puščajo odprta vrata

17:36: Zaradi krize manj naročil za jedrne družbe Sij

17:27: Na razpis za člane uprave tržiškega Peka kar 30 prijav

17:12: Sod: Dokapitalizacije v IUV v tem trenutku ne bo

17:08: Nadzorniki Taluma o poslovanju in načrtih za leto 2009

18:20: Hit bo odpuščal

18:09: HSE po ocenah vodstva družbe letos s precej boljšimi rezultati kot lani

21:00: Občina Črna na Koroškem se ne bo pritožila na odločitev Arso

20:59: Lastniki Palome zavrnili predlagano dokapitalizacijo (dopolnjeno)

22:57: Almunia: Jesenska gospodarska napoved je že zastarala

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde