Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Droga Kolinska v devetih mesecih z 280 milijoni evrov prihodkov

Čas: 1.12.2008 14:25:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Foto Foto servis

Podpredsednica uprave Droge Kolinske Milena Štular je na novinarski konferenci predstavila učinke reorganizacije in strategije internacionalizacije skupine Droga Kolinska.

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal podpredsednica uprave Droge Kolinske Milena Štular, je ustvarjeni devetmesečni denarni tok iz poslovanja v višini 34 milijonov evrov uspeh, saj je treba upoštevati izpad Unileverja in izredno visoke cene surovin v začetku leta.

Droga Kolinska po besedah Štularjeve posluje v skladu z načrti; podobno je pričakovati tudi v 2009. Podrobno o načrtih za 2009 Štularjeva ni govorila, saj bodo prav danes popoldne zaključili načrt za prihodnje leto.

Družba je v zadnjem letu izvedla reorganizacijo ter strategijo internacionalizacije in osredotočenosti na ključne blagovne znamke. "Z reorganizacijo po vzoru prehrambenih multinacionalk se prilagajamo zahtevnemu okolju prehrambene industrije, v katerem prevladujejo močne blagovne znamke, potrošniški trendi in življenjski stil pa se neprestano spreminjajo," je povedala Štularjeva.

Vsi programi so zabeležili rast na ključnih trgih: pijače štiriodstotno, kava 11-odstotno, prigrizki 27-odstotno, namazi pa rekordno 50-odstotno rast. Po kategorijah je Droga Kolinska največji delež prihodkov, 33 odstotkov, zabeležila v kategoriji kava, sledijo sladki program (16 odstotkov), Argeta (14 odstotkov), Cockta (sedem odstotkov), slani program (pet odstotkov) in Donat (štiri odstotke).

Po geografskih trgih pa je Droga Kolinska v prvih devetih mesecih letos največ prihodkov ustvarila v Srbiji in Črni gori (43 odstotkov), sledita Slovenija z 22 odstotki ter BiH s 13 odstotki. Ostalih 22 odstotkov prihodkov je Droga Kolinska skupaj ustvarila na Hrvaškem, v Rusiji in vzhodni Evropi, Makedoniji, državah EU in na ostalih tujih trgih.

Program kave naj bi v 2008 ustvaril 130 milijonov evrov prihodkov. Štularjeva je še posebej ponosna na tržni delež Barcaffeja v Sloveniji, ki se je na letni ravni povečal za dva odstotka na 74 odstotkov. Letos je Droga Kolinska intenzivno vstopila tudi na trg instant kave in dosegla 23-odstotni tržni delež. S sladkim programom bo Droga Kolinska bo načrtu letos ustvarila 83 milijonov evrov prihodkov, z namazi 48 milijonov evrov, s pijačami pa 46 milijonov evrov.

Večjih podražitev izdelkov Droge Kolinske letos ni pričakovati, možne so le kakšne minimalne podražitve. Kot pravijo v družbi, pa tudi do zdaj kakšnih večjih korekcij cen izdelkov niso izvajali.

Droga Kolinska se je s strategijo internacionalizacije osredotočila na ključne blagovne znamke z visokim potencialom rasti in z močno navzočnostjo v regiji: Barcaffe, Donat, Cockta, Argeta, Grand kafa, Šratk in Smoki. Ostale blagovne znamke so namenili prodaji. Tako je družba že prodala program praškastih proizvodov družbi Dr. Oetker Slovenija. Podravka je kupila program žitnih kosmičev Čoko in Čokolešnik, podjetje Orka je novi lastnik programa vložene zelenjave in omak Droga, Tomatina in Argo. Žito pa je kupil čaje 1001 cvet, riž in mlevske izdelke Zlato polje ter začimbe Maestro.

Med vsemi programi, ki jih je Droga Kolinska namenila prodaji, ostajata v procesu prodaje še dva: proizvodnja soli in program otroške hrane Bebi, je povedala Štularjeva.

Droga Kolinska je julija letos objavila mednarodni razpis za prodajo zemljišč ob Šmartinski cesti v Ljubljani. Do podaljšanega roka za oddajo ponudb za nakup nepremičnin so prispele tri ponudbe. Vodstvo družbe bo s ponudniki nadaljevalo pogovore, predvidoma do konca leta pa bo sprejeta odločitev o prodaji najugodnejšemu ponudniku. Če pričakovanja vodstva ne bodo izpolnjena, bo projekt prestavljen v leto 2009; prodaja nepremičnin za drogo Kolinsko namreč kratkoročno ni nujna.

Morebitne prodaje Droge Kolinske s strani Istrabenza vodstvo Droge Kolinske podrobneje ne komentira, saj je postopek v začetni fazi. Štularjeva je v zvezi s tem zgolj spomnila, da je nadzorni svet Istrabenza potrdil predlog uprave za podelitev mandata svetovalcu za prodajo delnic Droge Kolinske.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 1.12.2008:
09:04: Privatizacijska komisija NKBM zavrača očitke glede domnevne korupcije

10:46: Indeksa na Ljubljanski borzi teden začela z rastjo

10:21: Kryžanowski v Financah o povezovanju z Istrabenzom

12:29: Za hotel Bellevue prispele štiri nezavezujoče ponudbe

13:51: V Mariboru srečanje gospodarstvenikov in raziskovalcev

13:48: Sindikati v petek k Pahorju brez predhodnih usklajevanj

13:24: Naftni derivati opolnoči ponovno cenejši

13:18: Ljubljanska borza: Indeksa teden začela s padcem (krajše)

12:57: Izbor inovativnega mladega kmeta kot spodbuda k inovativnosti

14:49: Sod sprejel ponudbo Siringe za delnice Lesnine

14:49: Ljubljanska borza: Indeksa teden začela s padcem (daljše)

14:39: Sindikati v petek k Pahorju brez predhodnih usklajevanj (dopolnjeno) z izjavami sindikatov ZSSS, Solidarnost in Alternativa

14:25: Droga Kolinska v devetih mesecih z 280 milijoni evrov prihodkov

15:37: Revoz zaradi nizke prodaje še zmanjšuje proizvodnjo

15:31: Proizvodna dejavnost v območju evra novembra še slabše kot pričakovano

15:16: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

16:35: Selškova v času krize ostaja realno optimistična

16:32: Lastniki Palome zavrnili predlagano dokapitalizacijo

16:15: Radič: Države naklonjene načrtu Bruslja, a si puščajo odprta vrata

17:36: Zaradi krize manj naročil za jedrne družbe Sij

17:27: Na razpis za člane uprave tržiškega Peka kar 30 prijav

17:12: Sod: Dokapitalizacije v IUV v tem trenutku ne bo

17:08: Nadzorniki Taluma o poslovanju in načrtih za leto 2009

18:20: Hit bo odpuščal

18:09: HSE po ocenah vodstva družbe letos s precej boljšimi rezultati kot lani

21:00: Občina Črna na Koroškem se ne bo pritožila na odločitev Arso

20:59: Lastniki Palome zavrnili predlagano dokapitalizacijo (dopolnjeno)

22:57: Almunia: Jesenska gospodarska napoved je že zastarala

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde