Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Radič: Države naklonjene načrtu Bruslja, a si puščajo odprta vrata

Čas: 1.12.2008 16:15:00
Kategorija: Evropska unija / Slovensko gospodarstvo


Bruselj, 1. decembra (STA) - Države članice EU so naklonjene načrtu Evropske komisije za oživitev gospodarstva, saj EU potrebuje skupni okvir usmeritev za nacionalne ukrepe, hkrati pa si puščajo odprta vrata za svoje lastne ukrepe, je ob robu zasedanja ministrov EU za konkurenčnost za STA povedala državna sekretarka z gospodarskega ministrstva Darja Radič.

Skupno stališče vseh držav je, da je dokument Evropske komisije glede načrta za oživitev evropskega gospodarstva "absolutno dobra osnova in da EU potrebuje tak dokument, ki bo zagotovil usklajeno delovanje posameznih držav pri reševanju finančne krize", je pojasnila Radičeva.

Hkrati pa so države poudarile, da je to "le okvir oziroma predstavlja usmeritve za pripravo posameznih konkretnih ukrepov na ravni držav članic", je dodala državna sekretarka. "Tukaj so si vse države pustile odprta vrata oziroma možnost, da svoje ukrepe prilagodijo svojim specifičnim razmeram in globini krize, ki jo imajo," pojasnjuje Radičeva.

Ministri so danes predstavili tudi ukrepe, ki so jih države že sprejele za reševanje finančne in gospodarske krize. Najprej je šlo za reševanje finančnega sektorja, vsi ukrepi v tem okviru pa še niso dosegli svojega namena, je povedala Radičeva.

"Pomemben poudarek" pa je po njenem mnenju tudi ta, da EU želi pomoč nameniti investicijam. Takim, ki bodo dolgoročne prispevale k dvigu konkurenčnosti evropskega gospodarstva, denimo naložbe v nizkoogljične in visokotehnološke proizvode.
"Poudarek je bil torej ne toliko na reševanju obstoječe faze, ampak 'pojdimo naprej' k uresničevanju vseh tistih ukrepov, ki so zapisani v lizbonski strategiji," je dejala Radičeva.

Ob tem so ministri posebej izpostavili pomen malih in srednjih podjetij, kar je še posebej pomembno za Slovenijo. Po besedah državne sekretarke lahko slovenska mala in srednja podjetja pričakujejo izboljšan dostop do finančnih sredstev - denimo preko skladov tveganega kapitala in posojil komercialnih bank, razširitve načela 'de minimis' - torej državnih pomoči do 100.000 evrov, ter spodbud inovativnim podjetjem.

Omenjeni načrt Bruslja za oživitev evropskega gospodarstva je vreden približno 200 milijard evrov, od tega naj bi 170 milijard evrov zagotovile države članice. Obsežen načrt za izhod Evrope iz trenutne gospodarske krize na eni strani temelji na kratkoročnih ukrepih za spodbuditev povpraševanja, zaščito delovnih mest in povrnitev zaupanja, na drugi strani pa na "pametnih naložbah" za dolgoročno večjo rast in trajnostno blaginjo. Poziva k "pravočasni, ciljno usmerjeni in začasni fiskalni spodbudi", konkretno pa vključuje deset pobud.

Slovenija bo iz načrta izbrala tiste ukrepe, ki bodo najbolj koristili slovenskemu gospodarstvu, je sicer napovedala vlada. Pomembno pa je, da se kombinira oboje - kratkoročno blažitev posledic trenutnih težavnih gospodarskih razmer in dolgoročne ukrepe za razvoj in nadgradnjo gospodarstva ter odpiranje novih delovnih mest. Slovenski ukrepi bodo državnemu zboru kot paket predstavljeni v prvi polovici decembra.

Ministri EU za konkurenčnost so danes že obravnavali predlog sprememb direktive o trajanju varstva avtorske pravice in določenih sorodnih pravic, krepitev patentnega sistema v Evropi ter pravni okvir in politike držav članic na področju igralništva in stav, sedaj pa se posvečajo še statutu za evropsko družbo z omejeno odgovornostjo ter aktu za mala in srednja podjetja.

Drugi dan zasedanja bo posvečen predvsem temam s področja raziskav, Slovenijo pa bo zastopal državni sekretar z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jozsef Györkös. Govora bo o t. i. ljubljanskem procesu, ki naj bi prek usklajenega delovanja držav članic in Evropske komisije pripeljal do oblikovanja enotnega in učinkovitega evropskega raziskovalnega prostora (ERA). Na dnevnem redu so še skupno programiranje pri raziskavah, strateški okvir za mednarodno sodelovanje v znanosti in tehnologijah, evropska raziskovalna infrastruktura in tudi kariere raziskovalcev.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 1.12.2008:
09:04: Privatizacijska komisija NKBM zavrača očitke glede domnevne korupcije

10:46: Indeksa na Ljubljanski borzi teden začela z rastjo

10:21: Kryžanowski v Financah o povezovanju z Istrabenzom

12:29: Za hotel Bellevue prispele štiri nezavezujoče ponudbe

13:51: V Mariboru srečanje gospodarstvenikov in raziskovalcev

13:48: Sindikati v petek k Pahorju brez predhodnih usklajevanj

13:24: Naftni derivati opolnoči ponovno cenejši

13:18: Ljubljanska borza: Indeksa teden začela s padcem (krajše)

12:57: Izbor inovativnega mladega kmeta kot spodbuda k inovativnosti

14:49: Sod sprejel ponudbo Siringe za delnice Lesnine

14:49: Ljubljanska borza: Indeksa teden začela s padcem (daljše)

14:39: Sindikati v petek k Pahorju brez predhodnih usklajevanj (dopolnjeno) z izjavami sindikatov ZSSS, Solidarnost in Alternativa

14:25: Droga Kolinska v devetih mesecih z 280 milijoni evrov prihodkov

15:37: Revoz zaradi nizke prodaje še zmanjšuje proizvodnjo

15:31: Proizvodna dejavnost v območju evra novembra še slabše kot pričakovano

15:16: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

16:35: Selškova v času krize ostaja realno optimistična

16:32: Lastniki Palome zavrnili predlagano dokapitalizacijo

16:15: Radič: Države naklonjene načrtu Bruslja, a si puščajo odprta vrata

17:36: Zaradi krize manj naročil za jedrne družbe Sij

17:27: Na razpis za člane uprave tržiškega Peka kar 30 prijav

17:12: Sod: Dokapitalizacije v IUV v tem trenutku ne bo

17:08: Nadzorniki Taluma o poslovanju in načrtih za leto 2009

18:20: Hit bo odpuščal

18:09: HSE po ocenah vodstva družbe letos s precej boljšimi rezultati kot lani

21:00: Občina Črna na Koroškem se ne bo pritožila na odločitev Arso

20:59: Lastniki Palome zavrnili predlagano dokapitalizacijo (dopolnjeno)

22:57: Almunia: Jesenska gospodarska napoved je že zastarala

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde