Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Hit bo odpuščal

Čas: 1.12.2008 18:20:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Nova Gorica, 1. decembra (STA) - Novogoriška družba Hit ob obstoječi davčni obremenitvi igralniške dejavnosti v Sloveniji in napovedani recesiji na svojem glavnem, italijanskem trgu, opozarja, da bo zmanjševanje števila zaposlenih neizogibno. To so danes po seji nadzornega sveta, ki se je seznanil s poslovanjem in načrti, sporočili iz Hita.

Kot je STA izvedela v Hitu, naj bi družba do konca leta 2009 odpustila še 100 delavcev, poleg 100, ki jih je preko "mehkih metod" odpuščanja - odhodi v pokoj, različne odpravnine - v zadnjem letu že odšlo iz družbe. V Hitu med drugim razmišljajo tudi o drugačni ureditvi gostinskega dela, s katerim bi povečali učinkovitost, kar pomeni tudi ukinitev nekaterih služb, s čimer bo delo izgubilo nekaj zaposlenih. Preostali, ki naj bi izgubili delo, prihajajo iz igralniškega dela, v družbi pa si bodo prizadevali, da bo odliv opravljen z "mehkimi metodami".

Hitove igralniško-zabaviščne centre je sicer v prvih desetih mesecih letos obiskalo 1,363 milijona gostov, kar je celo 0,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani, težava, ki je povezana s svetovno finančno in gospodarsko krizo, pa je nadaljevanje padanja porabe na gosta, kar se kaže v padanju prihodkov, ki so v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za 11 odstotkov.

Hit je s povečanjem učinkovitosti trženja ohranil število gostov, kar je dobra osnova za obdobje po gospodarskem zastoju, finančna in gospodarska kriza pa sta občutno znižala razpoložljive dohodke gostov in njihova pričakovanja za leto 2009, še posebej v Italiji, ki je uradno že v recesiji, pojasnjujejo v družbi.

Ob tem dodajajo, da se s težavami ukvarja igralniška dejavnost po vsem svetu. Na seji nadzornega sveta je mednarodni strokovnjak Craig Billings iz družbe Goldman Sachs predstavil trende, ki kažejo na splošen upad prihodkov igralniških družb (tudi do 20-odstoten), izboljšanje stanja pa se pričakuje šele v letu 2010, zaradi česar bo v letu 2009 ključno stabiliziranje poslovanja ob nadzorovanem zniževanju stroškov.

Padanje prihodkov je značilno tudi za Hitovo neposredno konkurenco v Italiji in Sloveniji - kljub številnim investicijam v nove zmogljivosti igralnice v severni Italiji in izvozno usmerjeni igralni saloni v Sloveniji beležijo 10- do 20-odstotni padec prihodkov.

Nadzorni svet Hita je ob tem sprejel plan za leto 2009, ki predvideva ohranjanje števila gostov in minimalni pozitivni rezultat, kar naj bi bilo mogoče doseči ob racionalizaciji poslovanja, povečanju učinkovitosti trženja, strokovnih služb ter ob zniževanju vseh stroškov, tudi stroškov dela.

Plan za leto 2009 predvideva ohranitev števila gostov na ravni iz leta 2008 oz. povečanje za 0,8 odstotka, kar pomeni, da bo Hitove centre obiskalo 1,662 milijona gostov. Celotni prihodki družbe bodo znašali okoli 217 milijonov evrov, pri čemer se predvideva minimalna rast prihodkov na področju igralništva, hotelirstva in gostinstva (približno za odstotek).

Družba naj bi dosegla minimalni pozitivni rezultat v višini 0,5 milijona evrov, ta cilj pa bo dosegljiv le ob "operativnejše zasnovanih trženjskih aktivnostih ter zniževanju vseh kategorij stroškov, vključno s stroški dela". Ob tem je po navedbah Hita ključnega pomena povečana učinkovitost in prilagodljivost redno zaposlenih, katerih delovni čas se bo prilagodil potrebam poslovnega procesa, ukinitvi zaposlovanja za določen čas in minimiziranju študentskega dela.

V primeru nadaljnjega zaostrovanja gospodarskih razmer bo uprava pristopila tudi k ugotavljanju tehnoloških presežkov in splošnem znižanju plač (do 10 odstotkov). Pri tem bo uprava, kot sama zagotavlja, tesno sodelovala s sindikati in svetom delavcev, katerim je ponudila sklenitev partnerstva, ki bi zagotovilo pogoje za stabilizacijo poslovanja.

"Kljub dejstvu, da trenutna igralniška zakonodaja na področju davkov ni v skladu s spremenjenimi tržnimi razmerami in s cilji slovenske turistične strategije - ob vseh ostalih davkih bo družba Hit v letu 2009 plačala 55 milijonov evrov dodatnih igralniških dajatev, plan za leto 2009 zaenkrat ne predvideva morebitnih sprememb zakonodaje, ki bi bile sicer nujne že brez gospodarske krize," še izpostavljajo v Hitu.

Uprava družbe si bo sicer še naprej prizadevala za spremembe zakonodaje in novo igralniško strategijo Slovenije, "ki lahko ob znižanju presežne obdavčitve podjetij zagotovijo stabilizacijo poslovanja, zaščito delovnih mest in ustrezne pogoje za nadaljnji razvoj dejavnosti".

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 1.12.2008:
09:04: Privatizacijska komisija NKBM zavrača očitke glede domnevne korupcije

10:46: Indeksa na Ljubljanski borzi teden začela z rastjo

10:21: Kryžanowski v Financah o povezovanju z Istrabenzom

12:29: Za hotel Bellevue prispele štiri nezavezujoče ponudbe

13:51: V Mariboru srečanje gospodarstvenikov in raziskovalcev

13:48: Sindikati v petek k Pahorju brez predhodnih usklajevanj

13:24: Naftni derivati opolnoči ponovno cenejši

13:18: Ljubljanska borza: Indeksa teden začela s padcem (krajše)

12:57: Izbor inovativnega mladega kmeta kot spodbuda k inovativnosti

14:49: Sod sprejel ponudbo Siringe za delnice Lesnine

14:49: Ljubljanska borza: Indeksa teden začela s padcem (daljše)

14:39: Sindikati v petek k Pahorju brez predhodnih usklajevanj (dopolnjeno) z izjavami sindikatov ZSSS, Solidarnost in Alternativa

14:25: Droga Kolinska v devetih mesecih z 280 milijoni evrov prihodkov

15:37: Revoz zaradi nizke prodaje še zmanjšuje proizvodnjo

15:31: Proizvodna dejavnost v območju evra novembra še slabše kot pričakovano

15:16: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

16:35: Selškova v času krize ostaja realno optimistična

16:32: Lastniki Palome zavrnili predlagano dokapitalizacijo

16:15: Radič: Države naklonjene načrtu Bruslja, a si puščajo odprta vrata

17:36: Zaradi krize manj naročil za jedrne družbe Sij

17:27: Na razpis za člane uprave tržiškega Peka kar 30 prijav

17:12: Sod: Dokapitalizacije v IUV v tem trenutku ne bo

17:08: Nadzorniki Taluma o poslovanju in načrtih za leto 2009

18:20: Hit bo odpuščal

18:09: HSE po ocenah vodstva družbe letos s precej boljšimi rezultati kot lani

21:00: Občina Črna na Koroškem se ne bo pritožila na odločitev Arso

20:59: Lastniki Palome zavrnili predlagano dokapitalizacijo (dopolnjeno)

22:57: Almunia: Jesenska gospodarska napoved je že zastarala

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde