Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Lastniki Palome zavrnili predlagano dokapitalizacijo (dopolnjeno)

Čas: 1.12.2008 20:59:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Sladki Vrh, 1. decembra (STA) - Delničarji Palome na današnji skupščini v skladu s svojimi napovedmi niso podprli predlagane dokapitalizacije v višini 20 milijonov evrov, ki jo je predlagala uprava, podprl pa tudi nadzorni svet tovarne papirja iz Sladkega Vrha. Lastniki so se tako zgolj seznanili s podrobnostmi sanacijskega programa, ki ga sicer družba že izvaja.

Skupščina je že na začetku zavrnila tudi nasprotne predloge malih delničarjev, ki so med drugim zahtevali, da bi osnovni kapital podjetja povečal morebitni strateški partner, prav tako pa se niso v celoti strinjali s predlaganim načinom dokapitalizacije. Po zavrnitvi njihovih predlogov so združeni lastniki nekaj več kot 23-odstotnega deleža skupščino zapustili in napovedali izpodbojne tožbe, a so te po zavrnitvi predloga dokapitalizacije prav tako postale brezpredmetne.

Z 71 odstotki večinska državna lastnika Palome, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba, sta že pred skupščino napovedali, da dokapitalizacije ne nameravata podpreti. Iz Kada so po današnjem zboru delničarjev sporočili, da se jim zdi predlagana vrednost delnice previsoka, saj bistveno presega njihovo ocenjeno vrednost. Ob tem v Kadu za zdaj ne vidijo interesa morebitnih strateških partnerjev za sodelovanje v dokapitalizaciji, zato njihovo sodelovanje v postopku predlaganega povečanja osnovnega kapitala ne bi bilo ekonomsko upravičeno.

Iz enakih razlogov so predlog zavrnili tudi v Sodu, kjer so že v petek sporočili, da bodo podprli sodelovanje morebitnega investitorja, še naprej pa bodo podpirali predlagani sanacijski načrt. Zato so v Sodu pripravljeni nuditi tudi pomoč pri zagotovitvi denarnih sredstev za določene ukrepe, ki so nujno potrebni za učinkovito izvedbo reorganizacije in sanacije Palome. Njihov pogoj pri tem pa je, da bo pomoč podjetju nudil tudi največji posamični lastnik, torej Kad. Zagotavljanje potrebnih denarnih sredstev bi se izvajalo v več fazah ter po posameznih projektih, so še dodali v Sodu.

Predsednik uprave Palome Bojan Rajtmajer je po skupščini za STA povedal, da je tudi ponudba večinskih lastnikov za pomoč pri poroštvih v trenutnih razmerah za Palomo sprejemljiva rešitev, saj podjetje nujno potrebuje svež kapital za izvedbo sanacije. Kot je dejal, lahko na takšen način do denarja pridejo celo hitreje kot bi v primeru dokapitalizacije, sami pa bodo naredili vse, da bodo pri tem resnično hitri in učinkoviti. Na vprašanje, ali je dobil s strani Kada in Soda kakršnakoli zagotovila in ali verjame v njihove obljube, pa je dejal, da je še pred nekaj dnevi verjel tudi v dokapitalizacijo, zato bo zdaj raje počakal na trenutek, ko bo vse skupaj realizirano.

Sicer pa je bila takoj po koncu skupščine izpeljana tudi seja nadzornega sveta, na več ur trajajočem sestanku pa so se nadzorniki po Rajtmajerjevih besedah med drugim seznanili s sklepi skupščine. Uprava je nadzornike seznanila tudi z izvajanjem kratkoročnih in srednjeročnih ukrepov iz predlaganega sanacijskega načrta, pregledali pa so tudi poslovanje družbe v preteklem mesecu. Po Rajtmajerjevih besedah bo letošnje leto sklenjeno v pozitivnih številkah, a je pri tem potrebno upoštevati tudi dejstvo, da so letos kot izredni finančni prihodek v poslovanje šteli tudi prodajo deleža v Geoplinu. Tudi tekoče poslovanje je v zadnjih mesecih pozitivno, pred tem pa žal ni bilo, je še dodal prvi mož Palome.

Nad današnjim iztekom skupščine so razočarani predvsem zaposleni v Palomi, ki so po besedah predsednika sveta delavcev Jožeta Korotaja naveličani praznih obljub ljudi iz Ljubljane. Ti se ne zavedajo, da se na ta način po njegovih besedah igrajo z usodo več tisoč ljudi, ki so odvisni od Palome. Tudi v nove obljube o poroštvu za kredite zato ne bodo verjeli, dokler ne bo denarja na računu podjetja, sicer pa za zdaj ne nameravajo zaostrovati razmer. Kot je še povedal Korotaj, so razmere s pismom in po telefonu predstavili tudi novemu gospodarskemu ministru Mateju Lahovniku, ta pa naj bi jim obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči za pomoč pri reševanju Palomine usode, ter se o tem pogovoril tudi s finančnim ministrom Francem Križaničem.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 1.12.2008:
09:04: Privatizacijska komisija NKBM zavrača očitke glede domnevne korupcije

10:46: Indeksa na Ljubljanski borzi teden začela z rastjo

10:21: Kryžanowski v Financah o povezovanju z Istrabenzom

12:29: Za hotel Bellevue prispele štiri nezavezujoče ponudbe

13:51: V Mariboru srečanje gospodarstvenikov in raziskovalcev

13:48: Sindikati v petek k Pahorju brez predhodnih usklajevanj

13:24: Naftni derivati opolnoči ponovno cenejši

13:18: Ljubljanska borza: Indeksa teden začela s padcem (krajše)

12:57: Izbor inovativnega mladega kmeta kot spodbuda k inovativnosti

14:49: Sod sprejel ponudbo Siringe za delnice Lesnine

14:49: Ljubljanska borza: Indeksa teden začela s padcem (daljše)

14:39: Sindikati v petek k Pahorju brez predhodnih usklajevanj (dopolnjeno) z izjavami sindikatov ZSSS, Solidarnost in Alternativa

14:25: Droga Kolinska v devetih mesecih z 280 milijoni evrov prihodkov

15:37: Revoz zaradi nizke prodaje še zmanjšuje proizvodnjo

15:31: Proizvodna dejavnost v območju evra novembra še slabše kot pričakovano

15:16: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

16:35: Selškova v času krize ostaja realno optimistična

16:32: Lastniki Palome zavrnili predlagano dokapitalizacijo

16:15: Radič: Države naklonjene načrtu Bruslja, a si puščajo odprta vrata

17:36: Zaradi krize manj naročil za jedrne družbe Sij

17:27: Na razpis za člane uprave tržiškega Peka kar 30 prijav

17:12: Sod: Dokapitalizacije v IUV v tem trenutku ne bo

17:08: Nadzorniki Taluma o poslovanju in načrtih za leto 2009

18:20: Hit bo odpuščal

18:09: HSE po ocenah vodstva družbe letos s precej boljšimi rezultati kot lani

21:00: Občina Črna na Koroškem se ne bo pritožila na odločitev Arso

20:59: Lastniki Palome zavrnili predlagano dokapitalizacijo (dopolnjeno)

22:57: Almunia: Jesenska gospodarska napoved je že zastarala

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde