Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Analitiki GZS: Podjetja težave tudi z naročili in konkurenčnostjo

Čas: 6.12.2008 9:07:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 6. decembra (STA) - Slovenska podjetja v prihodnjih mesecih ne bodo imela težav le s tekočo likvidnostjo, ampak tudi in predvsem s pridobivanjem naročil in konkurenčnostjo. Za vzdržno politiko in vnovično oživitev rasti je nujno na vseh ravneh povečati produktivnost in obvladovati stroške, tudi stroške dela, so prepričani na GZS.

Kot v najnovejši izdaji publikacije Konjunkturna gibanja ugotavlja analitska skupina Gospodarske zbornice Slovenije, Skep, se "bo morala plačna politika prilagoditi novim razmeram tudi v javnem sektorju". "Obstaja nevarnost, da bi rast plač v Sloveniji zaradi vseh vplivov presegla rast produktivnosti in zniževala konkurenčnost na daljši rok," opozarja Skep in dodaja, da bi v "določenih panogah to v skrajnem primeru pomenilo tudi resno ogrožanje obstoja podjetij".

V Skepu opozarjajo na nujnost usklajenega ukrepanja v razmerah globalne finančne krize in umirjanja gospodarskih aktivnosti, poleg vladnih struktur in centralne banke je pomemben tudi odziv predvsem bančnega in realnega sektorja. Skep ocenjuje, da bo gospodarska rast v Sloveniji letos znašala 4,9 odstotka, v letu 2009 pa 3,4 odstotka. Inflacija naj bi se konec leta zaustavila pod štirimi odstotki, v letu 2009 pa naj bi se po napovedih Skepa gibala med tremi in štirimi odstotki.

V okviru jesenskih raziskav poslovnega okolja v Sloveniji je dodatno anketiranje sredi oktobra pokazalo povečano zaskrbljenost, navaja Skep. Pričakovanja glede skupnega prihodka so za letos bistveno slabša v industrijskih podjetjih, predvsem zaradi poslabšanja izvoznih pričakovanj. Za leto 2008 po septembrski anketi zmanjšanje izvoza pričakuje 36 odstotkov anketiranih, lani v enakem obdobju pa le pet odstotkov.

Leto 2009 naj bi bilo precej bolje, saj rast izvoza pričakuje 60 odstotkov anketiranih izvoznih podjetij, o nasprotnem pa je prepričanih osem odstotkov vprašanih. Večja zaskrbljenost v letu 2009 je glede rasti prodaje doma - v povečanje je prepričanih le 35 odstotkov vprašanih; pričakuje se tudi zvišanje nabavnih cen.

Znova je pričakovati rast brezposelnosti, potem ko je bilo leta 2007 doseženo dno, meni Skep. "Kljub temu, da statistika trenutno še ne beleži kakšnih večjih zmanjšanj števila zaposlenih, pa lahko zaradi slabšanja pogojev poslovanja v letu 2009 pričakujemo določene premike v smeri zniževanja zaposlenosti," so zapisali. Bo pa v času krize v ospredje prišlo povpraševanje po nekaterih tradicionalno deficitarnih poklicih, so navedli.

Sporočila podjetij glede zaposlovanja so po nekaj letih pozitivnih trendov na trgu dela izrazito bolj kritična, ugotavlja Skep. Po jesenski anketi naj bi se v industrijskih podjetjih že letos občutno povečal delež tistih, ki zmanjšujejo obseg zaposlenih (42 odstotkov vprašanih). V letu 2009 naj bi po letošnjem večjem krčenju števila zaposlenih to ostalo na letošnji ravni - tako meni 51 odstotkov vprašanih.

V nasprotju z industrijskimi podjetji pa storitvena podjetja za letos in leto 2009 napovedujejo več zaposlovanja kot opuščanja delovnih mest.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 6.12.2008:
08:35: Tovorna vozila v polletju prepeljala 46 ton blaga

08:01: Uredba o poroštvih bankam odpira pot za kreditiranje

09:49: Laščani objavili poziv za odkup delnic Mercatorja

09:45: V okviru severnoprimorske regijske sheme letos 166 štipendij

09:20: Ponudba Ringa za odkup delnic družbe Niko Železniki uspela

09:12: Družba Lesin je novi 100-odstotni lastnik Oken Kli Logatec

09:07: Analitiki GZS: Podjetja težave tudi z naročili in konkurenčnostjo

09:00: Pregled pomembnejših gospodarskih kazalcev

11:20: Smučarska sezona se začenja tudi na Voglu

10:56: Zavarovalnica Triglav objavila dražbo za delež v Avrigu

13:29: Renault v Sloveniji letos še z višjo prodajo

19:00: Inovativni mladi kmet 2008 je Ervin Žökš

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde