Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Bogastvo različnosti je priložnost za slovensko podjetništvo

Čas: 7.12.2008 9:21:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Maribor, 7. decembra (STA) - Za slovensko podjetništvo je značilno bogastvo različnosti, ki lahko ob vodenju pametne ekonomske in družbene politike predstavlja obetavno podjetniško priložnost, ugotavljajo avtorji znanstvene monografije Slovenskega podjetniškega observatorija. Ob spopadanju z gospodarsko krizo je razumevanje slovenskega podjetništva zanje še posebej pomembno.

Znanstvena monografija s pomenljivim naslovom Različnost kot podjetniška priložnost je izšla v okviru dolgoročnega raziskovalnega programa Slovenski podjetniški observatorij, pripravili pa so jo raziskovalci Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru pod uredništvom Karin Širec in Miroslava Rebernika.

Omenjena raziskava kaže, da je Slovenija po strukturi podjetij povsem primerljiva z evropsko. Kljub večanju števila podjetnikov in podjetij v zadnjih letih pa še vedno obstaja pomemben razkorak med povprečno dodano vrednostjo na zaposlenega v povprečnem slovenskem in evropskem podjetju, ki pri velikih podjetjih sega skoraj do razmerja 1:4. Ukrepi ekonomske politike morajo biti zato po mnenju avtorjev dela usmerjeni proti ključnemu cilju, ki je izenačiti uspešnost slovenskih podjetij s tistimi iz razvitega dela Evrope. Ugotovitev, ali so bili ukrepi uspešni ali ne, pa se bo potrdila šele, ko se bo ta razkorak zmanjševal in bodo slovenska podjetja enako uspešna kot evropska.

Avtorji monografije med drugim opozarjajo, da je potrebno ekonomsko politiko primerno prilagajati in voditi tako, da bo spodbudna za različne vrste podjetij, v različnih panogah, življenjskem ciklu ali naravi poslovanja. Z vidika primernih ukrepov ekonomske politike je pomembna identifikacija in delitev vplivnih dejavnikov na tiste, ki jih lahko ekonomska politika spremeni oz. usmerja relativno hitro, ter na tiste, ki se nanašajo na osebne zaznave ljudi na osnovi impulzov okolja in družbe, ki so povezani s kulturnimi in družbenimi normami v okolju ter jih je težko spreminjati, še posebej v krajšem časovnem obdobju.

V monografiji je podana tudi primerjava ključnih kazalnikov slovenskega gospodarstva z evropskim. Za Slovenijo v tem obdobju velja, da po številu podjetij občutno prevladujejo mikro podjetja, ki jih je kar 93 odstotkov, nekaj več kot pet odstotkov je malih podjetij, malo nad odstotkom srednje velikih podjetij, velika podjetja pa v skupnem številu predstavljajo četrt odstotka. Razpoložljivi podatki do leta 2006 kažejo, da se struktura podjetij v Sloveniji spreminja v korist malih in srednje velikih podjetij in tako postaja vse bolj podobna strukturi, ki je značilna za razvitejše države EU.

Delež vseh zaposlenih v malih in srednje velikih podjetjih leta 2006 znaša v Sloveniji preko dveh tretjin, torej več, kot znaša delež zaposlenih v velikih podjetjih. Slednja so namreč leta 2006 zaposlovala tretjino vseh zaposlenih, pri čemer se v zadnjih letih njihov delež zaposlenih vztrajno zmanjšuje. Primerjava strukture zaposlenih v Sloveniji in EU kaže, da sta si precej podobni.

Veliko zaostajanje Slovenije za EU pa kaže kazalnik dodane vrednosti na zaposlenega. Povprečna dodana vrednost na zaposlenega v EU je namreč po podatkih za leto 2003 znašala 75.000 evrov, v Sloveniji pa celo v letu 2006 samo 27.311 evrov.

Raziskava pri tem pokaže tudi razlike med posameznimi velikostnimi razredi podjetij. Še zlasti je skrb zbujajoče, da se z velikostjo podjetja poglablja razlika med slovenskimi podjetji in njihovimi konkurenti v EU. Razmerje v dodani vrednosti na zaposlenega med slovenskimi in evropskimi podjetji, ki je pri mikro podjetjih nekaj nad 1:2, je pri velikih podjetjih že več kot 1:4.

Velika razlika med podjetji se pojavlja tudi pri prihodkih iz poslovanja. Razmerje med povprečnim evropskim podjetjem v letu 2003 in slovenskim leta 2006 znaša 1,55 milijona proti 667.000 evrov. Pri srednje velikih podjetjih je to razmerje 25,68 milijona proti 13,624 milijona, pri mikro podjetjih je razmerje še večje, in sicer 440.000 evrov proti 146.000 evrov. Največja pa je razlika pri velikih podjetjih, kjer razmerje po podatkih raziskave znaša 319 milijonov proti 96,5 milijona evrov v korist EU.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 7.12.2008:
06:00: 7. december - mednarodni dan civilnega letalstva

08:40: V Tržiču tudi letos nadaljevali s projektom gradnje plinovoda

08:29: Pullus vse bolj prepoznavna znamka Ptujske kleti

08:25: Podjetja na zahodu države več investirajo

09:49: V Sevnici opozorili na vpliv spodnjesavskih elektrarn na naravo

09:24: Luka Koper pri skladiščenju avtomobilov ni prezasedena

09:21: Bogastvo različnosti je priložnost za slovensko podjetništvo

12:34: Vlačič poudaril pomen Luke Koper za slovensko gospodarstvo

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde