Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Vlačič poudaril pomen Luke Koper za slovensko gospodarstvo

Čas: 7.12.2008 12:34:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Koper, 7. decembra (STA) - V prizadevanjih za vzpostavitev Slovenije kot logistične platforme za srednjo in jugovzhodno Evropo bo prav koprsko pristanišče igralo izjemno pomembno vlogo, je na današnji proslavi ob 50. obletnici priplutja prve ladje v koprsko luko poudaril prometni minister Patrick Vlačič. Ob tem je izrazil zavezo za sprejem ustreznega prostorskega načrta.

Tako je Vlačič poudaril potrebo po zagotovitvi vzdržne širitve Luke. "Z upoštevanjem lokalnega okolja, naravovarstvenih standardov in stroke bomo opredelili aktivnosti za umestitev tretjega pomola kot strateškega infrastrukturnega projekta," je nadaljeval.

Prav tako bo minister podpiral tudi dokončanje potniškega terminala. Za omenjeni razvoj bo treba po njegovo zagotoviti hitre in zanesljive kopenske povezave. Sedanja navezava luke na železniški sistem je po njegovi oceni "nezadostna in neustrezna", posebej kritična je enotirna proga Koper-Divača. Problem bodo po njegovih besedah dokončno rešili z izgradnjo nove proge.

Minister je ob današnji priložnosti sicer izrekel priznanje vsem, ki so pripomogli k temu, da so iz "majhne lučice" dobili "mednarodno priznano, tehnološko razvito, moderno in dinamično luko". "Na vas je ponosna vsa Slovenija," je poudaril Vlačič, ki je izpostavil "izreden gospodarski pomen" Luke Koper v slovenskem prostoru.

Gospodarski učinki pristaniške dejavnosti se, kot je spomnil minister za promet, odražajo multiplikativno: v trgovinskih, turističnih, gostinskih, finančnih, pomorskih in špedicijskih dejavnostih ter dejavnostih, vezanih na cestne in železniške prevoze.

Predsednik uprave Luke Koper Robert Časar pa je poudaril, da so danes "prvo tovorno pristanišče za Republiko Madžarsko, drugo tovorno pristanišče za Republiko Avstrijo" ter zelo pomembno pristanišče tudi za druge sosednje države.

Spomnil je, da morajo ohranjati svojo konkurenčnost, ob tem pa je predsednik uprave Luke poudaril, da "nismo skrajneži", da pa predlagajo, da se umesti v luški prostor "tisto, kar je za sodobno, moderno pristanišče najbolj koristno in pomembno".

Med prihodnje načrte po Časarjevih besedah tako sodijo ureditev zalednih površin podaljšanega novega pomola, s čimer bodo lahko uvedli direktne linije z Daljnim vzhodom, ki jih danes lahko koristi tržaško pristanišče, ter izgradnjo garažne hiše in novega vhoda v Luko. "Hočemo biti v tem prostoru najboljši," je ob tem dodal. Predsednik uprave Luke Koper sicer pričakuje začetek gradnje drugega železniškega tira kot tudi nove proge med Koprom in Divačo ter izgradnjo tretjega pomola.

V okviru današnje slovesnosti so predstavili tudi posebno poštno znamko ter priložnostni žig, ki sta posvečena priplutju tovorne ladje Gorica pred 50 leti. 7. decembra 1958 je v koprsko pristanišče namreč priplul parnik Gorica, prva velika ladja v Kopru. Gorici je po navedbah Luke Koper do danes sledilo še več kot 30.000 drugih ladij, ki so skupaj pretovorile blizu 220 milijonov ton blaga.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 7.12.2008:
06:00: 7. december - mednarodni dan civilnega letalstva

08:40: V Tržiču tudi letos nadaljevali s projektom gradnje plinovoda

08:29: Pullus vse bolj prepoznavna znamka Ptujske kleti

08:25: Podjetja na zahodu države več investirajo

09:49: V Sevnici opozorili na vpliv spodnjesavskih elektrarn na naravo

09:24: Luka Koper pri skladiščenju avtomobilov ni prezasedena

09:21: Bogastvo različnosti je priložnost za slovensko podjetništvo

12:34: Vlačič poudaril pomen Luke Koper za slovensko gospodarstvo

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde