Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Vrh gospodarstva: Gospodarstvo in vlada z ukrepi za boj proti krizi (zbirno)

Čas: 8.12.2008 20:05:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Foto Foto servis

Gospodarska zbornica Slovenije je pripravila vrh slovenskega gospodarstva o ključnih problemih in aktualnih vprašanjih slovenskega gospodarstva.

Slovenija po besedah predsednika vlade Boruta Pahorja potrebuje novo razvojno paradigmo, njen vzvod pa mora biti v prestrukturiranju gospodarstva. Vlada bo po njegovih besedah pripravila paket ukrepov, s katerim bo ciljala na zagotovitev stabilnosti finančnega sistema in izboljšanje položaja realnega sektorja. Za omenjena dva cilja je po njegovih besedah nujna razbremenitev gospodarstva, temeljna usmeritev pa mora biti zdravi del gospodarstva.

Pahor je med ukrepi vlade izpostavil dokapitalizacijo SID banke, s katero boo zagotovili dodatna sredstva za povečanje likvidnosti podjetij in povečanje rezervnega sklada slovenskemu podjetništvu. Po njegovih besedah se bo treba čimprej tudi odločiti, ali povečati investicijske olajšave ali začasno znižati prispevke delodajalcev. "Z znižanjem prispevkov delodajalcev lahko vplivamo na boljšo likvidnost podjetij. S tremi odstotnimi točkami nižjimi prispevki bi dosegli takojšen učinek v gospodarstvu v višini okoli 300 milijonov evro," je prepričan premier.

Pahor je tudi obljubil, da bo vlada skrajšala plačilne roke države na 30 dni in spodbujala investicije v razvojne, tehnološke projekte. Napovedal je tudi investicije v infrastrukturo in paket varčevalnih ukrepov za vse proračunske porabnike. Po Pahorjevih besedah je potrebna tudi aktivna politika zaposlovanja.

Slovenija pri reševanju gospodarske krize ne sme čakati na recepte iz sveta, temveč se mora kot majhno in odprto gospodarstvo prilagajati trendom, ki jim bo priča, meni Pahor. Ob tem se je po njegovih besedah treba zavedati, da smo lahko uspešni le, če imamo jasno hierarhijo prioritet.

Pahor je izrazil tudi upanje, da bo Slovenija čas krize in negotovosti uspela izkoristiti kot čas velike priložnosti. Okolje sicer ni predvidljivo in stabilno, smo pa po premierjevih ocenah dovolj močni, da iz krize izstopimo kot zmagovalci.

Po besedah predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Zdenka Pavčka je ob pomoči in spodbudi vlade nujno tudi sodelovanje med socialnimi partnerji. Za slovenski gospodarski prostor pa je poiskati tudi unikatne rešitve. Te naj bodo izrazito slovenske in naj na eni strani onemogočijo brezobzirne prevzeme s strani tujih lastnikov, domačemu realnemu sektorju pa naj omogočijo vzpostavitev družbene prihodnosti ter ohranitev realnega sektorja v večinski slovenski lasti.

Kot je dejal Pavček, na GZS že imajo posebno Belo knjigo o konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, v kateri so predlagali številne ukrepe. V minulih dneh pa so oblikovali tudi vrsto konkretnih predlogov nujnih kratkoročnih ukrepov za premagovanje posledic recesije.

Gospodarstvo tako vladi predlaga ukrepe za premostitev krize slovenskega gospodarstva. Po besedah generalnega direktorja GZS Sama Hribarja Miliča je potrebno zagotoviti zaupanja, povečati kreditne aktivnosti in likvidnost gospodarstva, razbremeniti gospodarstvo za ohranitev delovnih mest, oživiti povpraševanje države, uvesti ukrepe za konkurenčnost v 2009 in za podporo tehnološkemu razvoju gospodarstva. Opozoril je tudi plačno politiko in spremembe na trgu dela ter na nujnost ukrepov s področja okolja in energije.

"Slovensko gospodarstvo v tem trenutku potrebuje hitre, preudarne in odgovorne rešitve za izboljšanje klime zaupanja, dostopa do finančnih virov in varovanja delovnih mest ter takojšnje ukrepe za dvig konkurenčnosti Slovenije," je dejal Pavček. Poleg kratkoročnih ukrepov pa je treba nadaljevati z razpravami o dolgoročnih perspektivah slovenskega gospodarstva, ki so jih na GZS po Pavčkovih besedah začeli že pred izbruhom krize.

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je opozoril na vrsto predpisov v Sloveniji, ki so nepotrebni, nekoristni in po njegovi oceni dušijo slovensko gospodarstvo. Tega je treba prestrukturirati v bolj konkurenčno, zato se na GZS zavzemajo, da se v prihodnje z ukrepi zagotovi predvsem razvoj zdravega dela gospodarstva.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je predloge ukrepov gospodarstva pregledal, a se boji omejitev v okviru maastrichtskih meril. "Bojim se, da ne bo dovolj manevrskega prostora za vse ukrepe. Zato je treba razmisliti, kaj je na kratek rok največja korist," je poudaril.

Da je zagotavljanje likvidnosti največji problem, se strinjajo vsi gospodarstveniki in pri tem opozarjajo, da vlada ne sme biti osredotočena le ta na problem. Država bi morala v času krize okrepiti vlogo tudi pri infrastrukturnih projektih.

Vlada bi se morala podpirati razvojne projekte slovenskega gospodarstva in okrepiti investiranje, še meni gospodarstvo in med drugim opozarja na pomembnost črpanja evropskih sredstev in krepitev vloge poslovnih bank.

Vrh slovenskega gospodarstva v Ljubljani je organizirala GZS. Udeležili so se ga številni slovenski gospodarstveniki, poleg predstavnikov gospodarske zbornice in premiera Pahorja še ministri krizne skupine Franc Križanič (minister za finance), Lahovnik (minister za gospodarstvo), Ivan Svetlik (minister za delo, družino in socialne zadeve) in Gregor Golobič (minister za visoko šolstvo, znanost in razvoj).

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 8.12.2008:
00:20: Danes vrh slovenskega gospodarstva

06:00: Skimarjevi nadzorniki danes o spornih pogodbah

10:45: Renčani zavrnili Elesov predlog glede obnove daljnovoda

10:28: Ljubljanska borza začela neenotno

10:02: Jazbec za Finance: Krizo izkoristiti za reforme

10:02: Colarič za Dnevnik: Kaže se možnost dodatne ekspanzije

12:09: Butan plin bo znižal ceno plina za sedem odstotkov

13:22: Ljubljanska borza: Osrednja indeksa za dobra dva odstotka višje (krajše)

13:00: Prodaja vozil v Sloveniji novembra za 18 odstotkov nižja

14:45: Mercator odprl nov trgovski center na Šmartinski v Ljubljani

14:43: Ljubljanska borza: Osrednja indeksa za dobra dva odstotka višje (daljše)

14:40: Skupina Pivovarna Laško načrtuje v letu 2009 porast prihodkov za osem odstotkov

13:56: Posojila SID Banke podjetjem na voljo v 14 bankah

15:53: Gorenje: Odpovedi naročil v zadnjih tednih vzbujajo skrb (dopolnjeno) s pojasnili družbe

15:31: Gorenje: Odpovedi naročil v zadnjih tednih vzbujajo skrb

15:09: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:07: Brulc: Hitra cesta prek Rebernic mora biti zgrajena do konca maja 2009

15:05: KGZS podelila nov sveženj certifikatov poklicnih kvalifikacij

16:52: Na vrhu gospodarstva o ukrepih zoper krizo

16:42: IUV začel z drugim krogom dokapitalizacije

16:41: Podpisana prva pogodba za posodobitev centrov vodenja na železnici

16:35: Vurs: V Sloveniji po dostopnih podatkih ni irske svinjine

16:16: Hmezad kmetijstvo se še ne bo preoblikovalo v družbo z omejeno odgovornostjo

16:58: Pahor: Slovenija potrebuje novo razvojno paradigmo

18:51: Na vrhu slovenskega gospodarstva o vlogi države v krizi

18:41: O poslih vodstva KIK tudi posebni revizorji

17:58: Lahovnik pri ukrepih opozarja na maastrichtske omejitve

19:21: Uprava Zavarovalnice Triglav se odpoveduje več kot 100.000 evrom nagrade

19:06: Po Pahorjevem mnenju je jasna hierarhija prioritet pogoj za uspeh

19:03: Sporočilo uredništvom - zbirno o vrhu slovenskega gospodarstva

20:05: Vrh gospodarstva: Gospodarstvo in vlada z ukrepi za boj proti krizi (zbirno)

23:11: Wall Street: Indeksa navzgor

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde