Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Vlada o gospodarskih temah

Čas: 24.12.2008 17:39:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Foto Foto servis

Redna seja vlade.

Za subvencije za delno sofinanciranje plač bodo lahko zaprosile gospodarske družbe in fizične osebe, ki zaposlujejo delavce. Prejele jih bodo lahko za največ šest mesecev. Vlada bo za izvajanje zakona potrebovala 230 milijonov evrov, kar po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika zadošča za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za 250.000 delavcev. Vloge za subvencije bo mogoče vložiti do konca septembra 2009.

Za člane kadrovsko-akreditacijskega sveta, ki bo posvetovalno telo pri predlogih ministrov za člane nadzornih svetov in uprav podjetij v večinski državni lasti, je vlada imenovala Boruta Bratino, Jožeta Glazerja, Sama Hribarja Miliča, Franca Jamška, Bogomirja Kovača, Mileno Pervanje in Danico Purg.

Sprejela je uredbo o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje kmetijske proizvodnje in ribištva za leto 2009 in uredbo o uvedbi dajatve za mleko in mlečne proizvode. Skupna sredstva za sofinanciranje zavarovalne premije za prihodnje leto znašajo dobrih 10 milijonov evrov. Sofinanciranja zavarovalne premije pri posevkih, nasadih in plodovih se bo povečalo od sedanjih 40 na 50 odstotkov. Namen sofinanciranja premij je zmanjšati tveganje v kmetijski proizvodnji in ribištvu s povečanjem obsega zavarovanja. Tožbene zahtevke RTG Slivniško jezero zoper odločbi v zvezi z izbiro koncesionarja za izvajanje ribiškega upravljanja v Voglajnskem ribiškem okolišu je označila kot neutemeljene in stališče poslala na upravno sodišče.

Za direktorico Agencije za javni nadzor nad revidiranjem je imenovala Mojco Majič, v strokovni svet agencije pa Sergejo Slapničar, Damjana Žuglja, Darjo Trček, Anico Nemec, Boruta Radinjo, Heleno Kastelic in Mirando Groff Ferjančič.

Vlada je sprejela program financiranja državnega proračuna Republike Slovenije za leto 2009, v katerem pa niso zajete spremembe, ki bodo nastale s predvidenim sprejemom rebalansa proračuna. Program vsebuje utemeljitve glede strukture instrumentov zadolževanja za izvrševanje proračuna za leto 2009 in način izvedbe zadolževanja, tako za kratkoročne kot za dolgoročne državne vrednostne papirje, ter izbiro finančnega trga in predlog transakcij upravljanja z državnim dolgom.

Razveljavila je sklep vlade s 1. oktobra in 4. novembra letos glede zagotovitve pravic porabe na proračunski postavki Jeremie, s katerima je za iniciativo Jeremie iz namenskih sredstev strukturnih skladov v letu 2008 namenih največ 52,4 milijona evrov ter zagotovila tehnično izvedbo predhodno sklepa. Sklep je vlada razveljavila, ker do konca leta 2008 ne bodo izvršeni vsi postopki, da bi lahko prišlo do prenosa sredstev za realizacijo iniciative Jeremie.

Vlada spremenila sklep vlade s 7. marca 2007 tako, da se zneski v spremembah akta o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo Holding Slovenske elektrarne zaokrožijo in tako uskladijo z zneski, ki so vpisani v sodni register. Osnovni kapital je zaokrožen na 29.558.788 evrov, na cel evro pa je zaokrožena tudi vrednost poslovnega deleža v družbi Dravske elektrarne Maribor, s katerim je država dokapitalizirala družbo HSE, na 551.642 evrov.

Vlada je sprejela uredbo o načinu nakazovanja dohodnine občinam, ki določa način nakazovanja dohodnine občinam, ki jim pripada na podlagi zakona o financiranju občin, in sicer od 1. januarja 2009 naprej.

Načrt vaj v obrambnem sistemu ter sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letih 2009 in 2010, ki ga je danes sprejela vlada, na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2009 kot vaji državnega pomena predvideva celovito preverjanje pripravljenosti na prometno nesrečo v cestnem predoru "Karavanke 09" ter celovito preverjanje pripravljenosti na množično prometno nesrečo ob vodotoku "Krka 09". V letu 2010 bosta kot vaji državnega pomena vaja s podmeno vremenske ujme "Neurje 2010" in vaja celovitega preverjanja pripravljenosti na potres v ljubljanski kotlini "Ljubljana 2010".

Vlada je odločila, da se na predlog komisije za vodenje postopka prodaje ustavi postopek prodaje 92,03-odstotnega deleža družbe RTH Rudnik Trbovlje Hrastnik v družbi Gratex. Komisija je za kupca izbrala družbo AGM Nemec, ki je za delež ponudila dva milijona evrov. Manjšinski družbenik družbe Gratex Zdenko Bojan Pilih je na osnovi določil, ki mu jih omogoča veljavna družbena pogodba, blokiral vse nadaljnje postopke in tako ni želel dati soglasja k prodaji.

Vlada je sklenila pogodbo o ureditvi medsebojnih razmerij v zvezi z opravljanjem komisijskih poslov za leto 2004, 2007 in 2008 z družbo DSU. Pogodba je potrebna zaradi pravilnega knjiženja obveznosti do DSU za leta 2004, 2007 in 2008 in zapiranja odprtih terjatev za ista leta s pogodbenimi obveznostmi. Poleg tega je za pooblaščenega revizorja v DSU za leto 2008 predlagala revizijsko hišo KPMG.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 24.12.2008:
00:30: Vlada danes o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

09:22: Na skupščini Mipa napovedane izpodbojne tožbe

10:34: Tečaji delnic na Ljubljanski borzi pozitivno

10:09: SID banka izdala za 250 milijonov evrov obveznic

11:01: Poleti na počitnicah polovica Slovencev

12:20: Podpis pogodb z avtobusnimi prevozniki v torek

13:16: Ljubljanska borza: Indeksa krepko navzgor (krajše)

12:53: Prevozi z lokalnim avtobusom v Velenju še naprej brezplačni

14:51: Ljubljanska borza: Indeksa krepko navzgor (daljše)

14:19: Kad ne bo sprejel prevzemne ponudbe za Terme Čatež

15:34: Vlada imenovala kadrovsko-akreditacijski svet, preložila imenovanje nadzornikov SŽ

15:29: Družbo Mura podpira celotno Pomurje

15:11: Vlada sprejela predlog subvencioniranja krajšega delovnika

15:09: Premier Pahor: Politika se ne bo vmešavala v delo nadzornih svetov in uprav

15:05: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

16:21: Vlada načrtuje skrajšanje plačilnih rokov države

16:18: Vlačič za izredno revizijo poslovanja Luke Koper

17:39: Vlada o gospodarskih temah

17:06: V letu 2009 za sofinanciranje kmetijskih zavarovanj 10 milijonov evrov

17:00: Ljubljanska borza tudi ta teden v rdečem

18:37: Vlada imenovala kadrovsko-akreditacijski svet, preložila imenovanje nadzornikov SŽ (dopolnjeno) z odzivom SDS

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde