Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Gorenjska turistična središča kljub recesiji dobro zasedena

Čas: 25.12.2008 8:41:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Bled/Bohinj/Kranjska Gora, 25. decembra (STA) - V Kranjski Gori in v Bohinju, ki veljata za klasični zimski turistični destinaciji, so nočitvene zmogljivosti za čas praznikov praktično v celoti zapolnjene. Gospodarske recesije, ki se je že pokazala na Bledu, čeprav bo čez praznike tudi tam veliko stacionarnih pa tudi dnevnih gostov, tako še ne bodo občutili.

Po pojasnilih direktorja Lokalne turistične organizacije Bohinj Klemena Langusa bohinjski turistični ponudniki beležijo odlično zasedenost svojih zmogljivosti in samo izjemoma je mogoče najti prosto sobo. "Ker smo dobili obilno snežno odejo, bo sezona odlična, saj delujejo vsa smučišča, tekaške proge in drsališča," je zadovoljen Langus. Veliko gostov si obeta tudi po novem letu, ko se zaenkrat kaže od 40- do 50-odstotna zasedenost hotelov in 30- do 40-odstotna zasedenost penzionov, vendar rezervacije še prihajajo.

Za Bohinj je značilno, da je največ gostov Slovencev, zato tudi recesije še ne občutijo. "V tem trenutku ne morem govoriti o recesiji. Če se je pred mesecem morda še nakazoval upad števila gostov, so se zdaj stvari obrnile in v Bohinju recesije ne opažamo," je poudaril Langus in dodal, da bo v celoti leto 2008 za Bohinj podobno kot lani.

V Bohinju so sicer poleg domačih gostov tudi turisti iz Hrvaške, Anglije, Romunije in Avstrije. Bohinj tako ni odvisen od trgov, kot so ZDA, Velika Britanija in Nemčija, ki jih je recesija najbolj prizadela. Drugače je na Bledu, kjer največ nočitev običajno ustvarijo prav Angleži, Američani in Nemci. Vendar se posledice recesije v turizmu opazijo šele kasneje in se v letošnjih rezultatih še ne odražajo, lahko pa so opazni pri nadaljnjih rezervacijah.

Trenutno je zasedenost na Bledu, ki ni tipični zimski center in zato polne zasedenosti pozimi ne more pričakovati, na ravni lanske sezone. Kot je pojasnila direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar, je za božič po hotelih in zasebnih sobah še nekaj prostora, bolj polno pa je za novo leto. Končna decembrska bilanca bo na Bledu sicer bistveno slabša kot lani, kar je bilo tudi pričakovati, saj je izpadel biatlon na Pokljuki. To pomeni izpad kar od 3000 do 5000 nočitev, ki so jih v zadnjih letih v večji meri ustvarjali navijači.

V drugi polovici januarja, ko bodo Bled zapustili še Hrvati in Srbi, bo nato, sodeč po rezervacijah, sledilo malo zatišja. Tega pa ne pričakujejo v Kranjski Gori, kjer so zmogljivosti za čas božičnih praznikov skoraj polno zasedene, za čas novega leta pa so sploh v celoti polne vse do 10. januarja, ko se začne kazati nekaj prostih mest.

"V januarju je sicer opaziti nekaj manj rezervacij, vendar občutnega zmanjšanja ni," je o vplivih krize povedala direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav in pojasnila, da je res nekaj manj gostov iz Velike Britanije, vendar pa so razpoložljive zmogljivosti zapolnili turisti od drugod. Največ gostov prihaja iz Rusije, Ukrajine, Bolgarije in Italije, po novem letu pa bo v Kranjski Gori veliko Hrvatov, Srbov in tudi Slovencev.

"Nas pa bolj skrbita pomlad in poletje. Zato bomo na področju promocije pospešili svoje aktivnosti na trgih, za katere predvidevamo, da jih recesija ne bo tako prizadela," je o strategiji, ki se je lotevajo tudi na Bledu, povedala Žerjavova in pojasnila, da gre zlasti za vzhodnoevropske in južne trge.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 25.12.2008:
08:41: Gorenjska turistična središča kljub recesiji dobro zasedena

09:00: Ljubljanska borza danes in v petek zaprta

09:00: Terme Ptuj kulturno dediščino vključujejo v turistično ponudbo

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde