Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Rudnik Trbovlje-Hrastnik v letu 2009 zaključuje drugo fazo zapiralnih del

Čas: 26.12.2008 7:28:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Trbovlje, 26. decembra (STA) - V Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH) bodo v letu 2009 zaključili drugo fazo izvajanja zakona o postopnem zapiranju rudnika in pripravili nov petletni načrt zapiranja za obdobje 2010-2015. Namestnica direktorja RTH Polona Lajevec je v pogovoru z novinarji povedala, da bo podjetje prihodnje leto zaključilo brez zalog premoga.

V letu 2009 bo tako RTH, ki ima še približno 3,5 milijona ton odkopnega premoga, odkopal 460.000 ton premoga s povprečno kurilno vrednostjo 11 giga joulov na tono, proizvodnja bo potekala v jami Trbovlje, 450.000 ton odkopanega premoga bodo prodali Termoelektrarni Trbovlje, preostanek pa na prostem trgu.

RTH načrtuje prihodnje leto 261 delovnih dni, dnevno naj bi odkopali 1763 ton premoga, zapiralna dela pa bodo potekala tako v jami Trbovlje kot v jamah Hrastnik in Ojstro. V jami Trbovlje bo rudnik zaprl zgornje VII. polje, objekte okrog bunkerja Polaj, Terezijin rov, rekonstruirali savsko obzorje, prestavili napajanje na separaciji, zaprli ventilatorsko postajo Gvido in raziskali drenažne vrtine za zapiranje polj Polaj in Plesko.

V Hrastniku bo RTH zaprl objekte na III. in IV. obzorju in izvedel pripravljalna dela za zapiranje I. in II. obzorja, zaprli bodo tudi ventilatorske postaje jaška B in povezovalnih objektov, v načrtu je tudi zaprtje opuščenih vhodov v jamo Krištandolski jašek in Pustov rov.

V jami Ojstro bodo odstranili opuščene cevovode, jašek zaprli do III. obzorja in zaprli objekte od kote 206 do kote 130.

Ob izvajanju zapiralnih del bo RTH v letu 2009 izvajal tudi ekološko-prostorsko sanacijo degradiranih površin in vzdrževal že sanirane.

Po oceni Lajevčeve bodo tudi v letu 2009 nadaljevali z "mehkimi" metodami odpuščanja delavcev. Število zaposlenih naj bi tako zmanjšali za 122, med njimi se jih bo največ upokojilo, 10 delavcev pa bodo prezaposlili v hčerinsko podjetje Fortuna-Pil, kamor bodo prenesli tudi del sedanje dejavnosti rudnika.

S srednjeročnim programom zapiranja rudnika za obdobje 2005-2009 je predvideno, da bi bilo konec leta 2009 v RTH zaposlenih še 494 delavcev. Lajevčeva je tudi poudarila, da bodo za zapiralna dela prihodnje leto potrebovali 23 milijonov evrov, 10 odstotkov teh sredstev pa načrtujejo pridobiti s prodajo hčerinskih družb.

Dejala je, da je uresničevanje začrtanih programov na področju zapiranja rudnika odvisno od več dejavnikov. Poleg tehničnih pogojev so pomembne tudi pravno-formalne podlage, ki omogočajo izvedbo posameznih aktivnosti, posebno še na področjih sanacije površine in upravljanja z nepremičninami. Prav tako je zapiralni program pomembno odvisen od odobrenih proračunskih sredstev, ki kot kaže praksa iz prejšnjih let niso vedno enaka predvidenemu obsegu.

Lajevčeva meni, da bo finančni izid poslovanja zapiralnega dela rentabilen, morebitna izguba pa naj bi izhajala iz nepriznanih sredstev za pokrivanje amortizacije za sredstva, prenesena iz proizvodnje.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 26.12.2008:
07:40: Toshiba načrtuje novo tovarno za proizvodnjo baterij

07:30: Lani vsak drugi prebivalec Slovenije imel avto

07:28: Rudnik Trbovlje-Hrastnik v letu 2009 zaključuje drugo fazo zapiralnih del

10:40: Pod Predelom nastaja eden največjih mostov v Julijcih

11:21: Mariborski Voestalpine Stahlhandel odslej v okrilju Cognorja

16:25: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde